Terveydenhuolto

Teho–osastoille tuli 60 uutta COVID–19–potilasta viikossa

Erikoissairaanhoidon kuormitus jatkuu suurena.

Tiiamari Pennanen

Pietari Hatanpää
Covid-19 tehohoitoa Husissa huhtikuussa 2020.

Uusien koronavirustartuntojen määrä on lähes kaksinkertainen joulukuun loppuun verrattuna, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos .

Kahden viimeisen kalenteriviikon aikana (3.–16.1.2022) uusia tartuntoja ilmaantui 2 030 sataatuhatta asukasta kohden. Viime viikolla koko Suomessa todettiin lähes 55 500 uutta tartuntaa.

Vuodeosastohoidon kuormitus erikoissairaanhoidossa jatkuu suurena. Myös perusterveydenhuollon vuodeosastokuormitus kasvaa nopeasti. Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli keskiviikkona 360 potilasta. Viime viikolla teho–osastoille tuli yhteensä 60 uutta COVID–19–potilasta.

Tautiin on kuollut yhteensä 1 762. Viimeisten kahden viikon aikana ilmoitettiin 138 menehtynyttä, joista 87 prosenttia oli yli 70–vuotiaita.

Lue myös

Rokote suojaa vakavalta taudilta hyvin

Rokottamattomat ovat syys-joulukuun aikana päätyneet COVID-19-tartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 14 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 27 kertaa todennäköisemmin kuin kaksi kertaa rokotetut.

Tartuntoja havaitaan edelleen paljon myös rokotetuilla henkilöillä, mutta rokotettujen sairaalahoidot eivät ole lisääntyneet läheskään samassa määrin.

Rokotteet suojaavat vakavalta koronasairaudelta hyvin. Kolmansien rokoteannosten ottaminen on erityisen tärkeää 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille.

Viimeisen viikon aikana (13.–19.1.) kolmannen rokoteannoksen kattavuus on kasvanut arviolta 9,2 prosenttiyksiköllä. 

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030