Terveydeksi-ohjelman hankkeista tukea elintapamuutoksiin
Alueelliset hankkeet keskittyvät väestöryhmiin, joilla on kohonnut riski terveys- ja hyvinvointiongelmiin.
Terveydeksi-ohjelmasta myönnetään 4,85 miljoonaa euroa valtionavustusta 12 hankkeelle eri puolille Suomea. Hankkeiden tavoitteena on muun muassa tukea terveellisten elintapojen omaksumista sekä omahoitoa ja vahvistaa suun terveyden ennaltaehkäisyä.
Terveydeksi - kansallisen terveys- ja hyvinvointiohjelman tavoitteena on vähentää väestöryhmien välisiä terveys- ja hyvinvointieroja sekä kansansairauksia vaikuttamalla riskitekijöihin, kuten tupakointiin, alkoholinkäyttöön, ruokavalioon, liikkumattomuuteen ja ylipainoon ja yksinäisyyteen.
Alueelliset hyvinvointipolut tukemaan elintapamuutoksia
Alueelliset hyvinvointipolut -hankkeet keskittyvät väestöryhmiin, joilla on kohonnut riski terveys- ja hyvinvointiongelmiin.
Hankkeissa otetaan käyttöön vaikuttavia elintapaohjauksen toimintamalleja terveellisten elintapojen pysyvään omaksumiseen. Samalla luodaan eri kohderyhmille ratkaisuja elintapamuutoksiin. Avustuksia jaetaan yhteensä 2 miljoonaa euroa.
Avustusta saavat Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus ry, Kymenlaakson hyvinvointialue sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue.
Lisäksi Suomi liikkeelle -ohjelman vuoden 2026 määrärahoista kohdennetaan 3,3 miljoonaa euroa Alueelliset hyvinvointipolut -hankkeille.
Eduskunta hyväksyy joulukuussa valtion talousarvion vuodelle 2026, joten avustuspäätös on tehty ehdollisena seuraaville hankkeille: Pirkanmaan hyvinvointialue, UKK-Instituutti, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja Pohjois-Savon hyvinvointialue.
Suun terveydenhuollon hankkeet alkavat
Suun terveydenhuollon hankkeissa vahvistetaan suun sairauksien ennaltaehkäisyä erityisesti riskiryhmissä kuudella hyvinvointialueella: Varsinais-Suomen, Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Uudenmaan, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueilla.
Hankkeissa kehitetään toimintamalleja suun sairauksien ehkäisyyn, olemassa olevien ongelmien hoitamiseen ja hoidon jatkuvuuden varmistamiseen. Lisäksi laaditaan yläkouluille opetuspaketti suun terveydestä terveystiedon opetukseen ja tarjotaan konkreettista tukea suurimmassa kariesriskissä olevien lasten ja heidän perheidensä ravitsemukseen ja hampaiden hoitoon. Avustusta jaetaan yhteensä 1,5 miljoonaa euroa.