Terveydenhuolto

Terveys on ihmisoikeus

YK:n yleiskokousviikolla New Yorkissa käsitellään muun muassa pandemioita ja yleistä terveyskattavuutta.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Korkean tason kokouksilla pyritään sitouttamaan valtioiden päättäjiä investoimaan terveyteen ja terveysjärjestelmien vahvistamiseen.

– Terveys ihmisoikeutena on avainasemassa pandemioiden ehkäisyssä, varautumisessa ja niihin vastaamisessa. Se on tärkeä lähtökohta myös universaalin terveyskattavuuden saavuttamiselle. Suomi korostaa puheenvuoroissaan muun muassa sukupuolten tasa-arvoa, kertoo Suomea kokouksissa edustava valtiosihteeri Laura Rissanen tiedotteessa .

Lue myös

Koronapandemia korosti monenkeskisen yhteistyön tärkeyttä. Suomi pitää globaalia solidaarisuutta tärkeänä osana pandemioiden vastaista työtä. Suomi on sitoutunut vahvistamaan hätätilavalmiutta ja osallistuu asiasta muun muassa WHO:ssa käytäviin kansainvälisiin neuvotteluihin.

Universaalin terveyskattavuuden (UHC) tavoitteena on, että kaikilla ihmisillä on pääsy välttämättömiin ja laadukkaisiin terveyspalveluihin. Suomi tukee toimia universaalin terveyskattavuuden saavuttamiseksi. Kokouksessa Suomi pyrkii tuomaan esille erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyden roolia.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030