Terveydenhuolto

Terveysmarkkinat keskittyvät voimakkaasti – seurauksena hintojen nousu

Kilpailu- ja kuluttajavirasto vaatii tehokkaampia keinoja puuttua yrityskauppoihin.

Tiiamari Pennanen
Adobe

Yksityisten terveyspalveluiden markkina on keskittynyt Suomessa voimakkaasti, tiedottaa kilpailu- ja kuluttajavirasto KVV.

Suurten terveysyritysten markkinaosuus on yli kaksinkertaistunut sekä lääkäri- että hammaslääkäripalveluissa vuosina 2008–2020, kertoo KVV:n tutkimus. Vuonna 2020 suuret ketjut hallitsivat jo noin 65 prosenttia lääkärimarkkinasta ja 60 prosenttia hammaslääkärimarkkinasta.

KVV:n mukaan kehitys on jatkunut samansuuntaisena.

Keskittymistä selittää ennen kaikkea yrityskauppojen suuri määrä. Ne ovat johtaneet hintojen nousuun.

Hinnat nousivat ostetuissa klinikoissa 10–20 prosenttia yrityskaupan jälkeen. Voimakkaimmin kallistuivat lääkärikeskusten tukipalvelut, kuten kuvantaminen ja laboratoriopalvelut.

– Monella alueella yksityisten terveyspalvelujen hinnat ovat nousseet, kun iso ketju on ostanut paikallisen toimijan. Yhteisvaikutukset koko markkinaan ovat olleet merkittävät, kun otetaan huomioon, että kauppoja on toteutettu useita satoja, sanoo tutkimusohjaaja Riku Buri tiedotteessa .

KVV:n mukaan terveyspalvelut on esimerkki haitallisesta keskittymiskehityksestä, jonka estämiseksi virnaomaisila ei ole tehokkaita keinoja. Yrityskaupat jäävät ilmoitusrajojen alle ja siten valvonnan ulkopuolelle.

– Paikallisilla markkinoilla toimivat pienet ja keskisuuret yritykset voidaan vapaasti ostaa suurten ketjujen haltuun. Se, että markkinat saavat keskittyä vapaasti ilman viranomaisvalvontaa, on Suomen kilpailupolitiikan suurin epäkohta, sanoo pääjohtaja Kirsi Leivo tiedotteessa.

Lue lisää: Docrates Syöpäsairaala siirtyy Mehiläiselle

Lue lisää: Quo vadis, autonomia?

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030