Terveystarkastusten säädöksiin muutoksia
Yli 18-vuotiaiden toisen asteen opiskelijoiden terveystarkastus muuttuisi tarpeen mukaan tehtäväksi.
Lasten ja nuorten terveystarkastuksia koskevaan lainsäädäntöön ehdotetaan muutoksia, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa .
Yli 18-vuotiaiden toisen asteen opiskelijoiden terveystarkastus muutettaisiin tarpeen mukaan tehtäväksi. Käyttöön otettaisiin sähköinen terveyskysely, jonka avulla arvioidaan tarkastuksen tarvetta ja ajankohtaa. Sähköistä kyselyä hyödynnettäisiin myös laadittaessa ehdotusta arvioksi palveluskelpoisuudesta ennakkoterveystarkastuksessa.
Päällekkäiset terveystarkastukset vähenisivät, kun 18-vuotiaiden ja sitä nuorempien toisen asteen opiskeluterveydenhuollon terveystarkastukseen sisältyisi jatkossa kutsuntojen ennakkoterveystarkastus.
Näistä ehdotukista syntyisi noin 9,8 miljoonan euron kustannussäästö vuodesta 2027 alkaen.
Neuvolan ja kouluterveydenhuollon terveystarkastusten määrät eivät vähenisi nykyisestä, mutta joidenkin terveystarkastusten ajankohta ja toteutustapa muuttuisivat. Neuvolan ja kouluterveydenhuollon, mukaan lukien suun terveydenhuollon, palveluihin ei myöskään kohdentuisi kustannussäästöjä.
Lisää suun terveystarkastuksia
Oppilaille järjestettävien hammaslääkärin tutkimusten osalta voimassa olevaa sääntelyä muutettaisiin niin, että kouluterveydenhuollon suun terveystarkastuksissa tulisi olla vähintään yksi hammaslääkärin tekemä tarkastus. Sen lisäksi hammaslääkärin tarkastuksia tulisi olla saatavilla tarpeen mukaan.
Neuvolan terveystarkastuksia järjestettäisiin alle kouluikäiselle edelleen samoina ajankohtina kuin nykyisinkin. Myös kouluterveydenhuollon terveystarkastusten määrä säilyisi nykyisellään, eli ne toteutettaisiin vuosiluokittain.
Suun terveystarkastusten ajankohdat määriteltäisiin sekä neuvolassa että kouluterveydenhuollossa tiettynä ikävuotena tehtäväksi. Kouluikäisille lisättäisiin yksi suun terveystarkastus 9 vuoden iässä.
Tavoitteena selkeyttää ja keventää
Muutosten tavoitteena on selkeyttää palveluja koskevia säädöksiä, keventää liian yksityiskohtaista sääntelyä sekä antaa hyvinvointialueille järjestämisen vapautta muun muassa terveysneuvonnan sisältöihin ja toteuttamistapoihin.
Muutosehdotusten mukaan terveystarkastusten ajankohdasta ja sisällöstä säädettäisiin jatkossa asetuksissa, ei enää laissa.
Ehdotetut muutokset ovat lausunnolla 15.5.-26.6.2. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2025. Uusi lainsäädäntö tulisi voimaan ensi vuoden alussa. Sähköinen terveyskysely otettaisiin käyttöön syksyllä 2026.