Terveydenhuolto

Terveystoimittajien tunnustuspalkinto Silja Kosolalle

Hyvän Tiedon Omena -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain asiantuntijalle, joka on tehnyt poikkeuksellisen hyvää yhteistyötä median kanssa ja on uskaltanut puhua vaikeistakin aiheista.

Sari Kosonen
Kimmo Brandt
Terveystoimittajien Hyvän tiedon omena -tunnustuspalkinnon sai Silja Kosola.

Terveystoimittajat ry on myöntänyt Hyvän Tiedon Omenan yleislääketieteen erikoislääkäri ja nuorisolääkäri, dosentti Silja Kosolalle . Kosola työskentelee Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimusjohtajana.

Kosola jaksaa kirjoittaa yleistajuisia artikkeleita, joista tietoa saavat niin kouluterveydenhoitajat, kuntapäättäjät kuin toimittajatkin. Hän pitää valistus- ja vaikuttamistyötä selvästi tärkeänä. Hän on hyödyntänyt myös sosiaalisen median kanavia jo pitkään, valitsijat perustelevat.

– Olen tehnyt toimittajien kanssa yhteistyötä jo vuodesta 2009, ja minulla on siitä pelkästään hyviä kokemuksia. Opintojen aikana toimittajayhteistyöstä puhuttiin varottavaan sävyyn, mutta minä haluan kannustaa kollegoita tekemään mediayhteistyötä, Kosola sanoo tiedotteessa .

Urapolku nuorisolääkäriksi sisälsi käänteitä. Kosola alkoi erikoistua ensin lastenkirurgiaan, mutta kun hän pääsi työssään tutustumaan nuoriin, se vei mennessään.

Hän lähestyy nuoruutta toivon kautta.

– Nuoruus on toinen mahdollisuus. Jos varhaisessa lapsuudessa on ollut kielteisiä kokemuksia, nuoruudessa niitä voi korjata.

Nuoren hyvinvointi lähtee riittävästä unesta ja ravinnosta.

– Nukkumiseen pitää kiinnittää enemmän huomiota, koska se on tärkeää sekä aivoterveyden että oppimisen kannalta. Toinen, vähän tylsäkin asia, on syöminen. Jos on nukkunut yöllä huonosti, aamukiireessä unohtuu aamupala. Kun on väsynyt ja nälkäinen, aivot käyvät säästöliekillä.

Kosola painottaa, ettei nuorella ole kiire itsenäistyä. Teini-ikäisetkin tarvitsevat aikuisten aikaa arkisin ja rauhoittumista.

Lue lisää: Päädymmekö näyttämään nuorisolle keskisormea?

Päättäjillä on mahdollisuus tukea nuorten hyvinvointia, ja heiltä Silja Kosola odottaa toimia.

– Yhteiskunnan ylätasolla voisi vaikuttaa moniin asioihin ja helpottaa siten toimia käytännössä.

Hyvän Tiedon Omena myönnettiin tänä vuonna 33. kerran. Palkinto on taiteilija Reetta Hiltusen teos Perhossuukko.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030