Terveydenhuolto

THL: Hoitajamitoituksen nostamiseen tarvitaan lisäaikaa

Vanhuspalveluiden ympärivuorokautisiin yksiköihin tarvitaan vielä 3 400 hoitajaa lisää, jotta yksiköt yltäisivät lakisääteiseen hoitajamitoitukseen ensi keväänä, selviää THL:n Vanhuspalveluiden tila -seurannasta.

Sari Kosonen

Adobe AOP
Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon rekrytoinnit epäonnistuvat, koska koulutettua henkilöstöä ei ole saatavana.

Viime vuodenvaihteessa lakisääteinen mitoitus nousi 0,6:een. Huhtikuussa 2023 sen tulisi olla 0,7 hoitajaa asiakasta kohden.

THL:n seurannan mukaan tuhannet vanhusten ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon rekrytoinnit epäonnistuvat, koska koulutettua henkilöstöä ei ole saatavana.

Epäonnistuneiden rekrytointien määrä kasvoi yli tuhannella puolen vuoden aikana.

Lue myös

– Seurannan perusteella voimme sanoa, että mitoituksen nostamiseen 0,7:ään tarvitaan lisäaikaa, koska eritoten lähi- ja sairaanhoitajien rekrytoinnit eivät ole onnistuneet. Lisäajan tulee olla vähintään vuosi, jotta hoitajien saatavuutta esimerkiksi koulutuspaikkoja lisäämällä ehditään parantaa, sanoo johtava asiantuntija Sari Kehusmaa THL:n tiedotteessa .

Mitoituksen nostoa isompi vaikutus vanhuspalvelujen henkilöstötarpeeseen on kuitenkin sillä, että ikääntyneiden määrä kasvaa Suomessa voimakkaasti. Eniten vanhuspalveluja käyttävät 80 vuotta täyttäneet, joista 10 % on tällä hetkellä ympärivuorokautisessa hoidossa ja 23 % käyttää säännöllisiä kotihoidon palveluja. 80 vuotta täyttäneiden määrän ennustetaan kasvavan 116 000:lla vuoteen 2030 mennessä.

Kirjoittajat

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030