Terveydenhuolto

THL julkaisi lomakkeen puutiaisaivotulehdusta sairastavien haastatteluun 

Tavoitteena on, että jatkossa kaikki haastattelutiedot ovat valtakunnallisesti yhdenmukaisia ja tulevat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Hanna Kauppinen

Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut uuden puutiaisaivotulehduspotilaiden haastatteluun tarkoitetun kyselylomakkeen, THL kertoo tiedotteessaan . Lomake on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

THL seuraa puutiaisaivotulehdukseen (TBE) sairastuneiden määrää ja tapausilmaantuvuutta tartuntatautirekisterin laboratorioilmoitusten avulla. Tämän lisäksi kaikki potilaat haastatellaan tarkempien tartuntapaikkakuntien selvittämiseksi. Jotkut kunnat toteuttavat myös potilashaastatteluita.

Tavoitteena on, että haastattelutiedot ovat valtakunnallisesti yhdenmukaisia ja tulevat kaikki THL:een. Siksi uuden lomakkeen toivotaan korvaavan muut TBE-potilaiden haastattelulomakkeet.

Lue myös

Haastattelutiedon pohjalta lasketaan TBE:n ilmaantuvuuslukuja sekä kunnittain että usein myös pienemmille maantieteellisesti rajatuille alueille. Näiden tietojen pohjalta päivitetään rokotusohjelmaa ja -suosituksia. 

Jatkossa tarkoituksena on kehittää myös muuta potilashaastatteluihin liittyvää yhteistyötä sairaanhoitopiirien ja kuntien kanssa.

Lomake on saatavilla THL:n verkkosivuilla sekä tulostettavana versiona että verkkolomakkeena.

Kirjoittajat

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030