Terveydenhuolto

THL: Lintuinfluenssaviruksen sopeutuminen nisäkkäisiin pysäytettävä

Henkilösuojaukseen on kiinnitettävä huomiota turkistarhoilla.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteaa Ruokavirastolle antamassaan lausunnossa, että lintuinfluenssaviruksen kierto tarhatuissa turkiseläimissä on pysäytettävä, jotta viruksen sopeutuminen nisäkkäisiin estetään. 

Erityisen ongelmallisena THL pitää minkkejä, joiden hengitysteiden reseptoreissa on samankaltaisuuksia ihmisen hengitysteiden reseptoreiden kanssa. Tämän vuoksi minkki pystyy toimimaan väli-isäntänä, joka sopeuttaa lintuinfluenssavirusta nisäkkäisiin ja myös ihmiseen paremmin tarttuvaksi.  

Ihmisen omat influenssavirukset voivat tarttua myös minkkeihin. Jos ihmisen ja linnun influenssavirukset tarttuvat minkkiin samanaikaisesti, syntyy mahdollisuus virusten geenien sekoittumiselle. Tämän tilanteen syntyminen minkkitarhalla on THL:n mukaan estettävä, sillä se mahdollistaa ihmisille uuden viruskannan synnyn.

Tällöin riski uudelle influenssapandemialle kasvaa.  

Lue myös

Tarhojen suojaaminen influenssalta on mahdollista. Tämä edellyttää THL:n mukaan merkittäviä parannuksia tarhojen bioturvallisuuden parantamiseksi ja tiukkoja hygieniatoimia ihmisistä turkiseläimiin tapahtuvien tartuntojen estämiseksi. 

Myös kettujen ja muiden tarhattavien turkiseläinten tiheiden, suurten yksilömäärien eläinpopulaatioiden lintuinfluenssaepidemiaan liittyy riskejä viruksen muuttumisesta nisäkkäisiin paremmin sopeutuvaksi.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030