Terveydenhuolto

THL on huolissaan alkoholilakiin aiotusta muutoksesta

Vahvemmat alkoholijuomat ruokakaupoissa lisäisivät sote-palveluiden kuormitusta.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Entistä vahvempien alkoholijuomien myynti ruokakaupoissa voi lisätä sote-palveluiden kuormitusta, näkee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos .

THL on julkaissut lausuntonsa hallituksen alkoholilainsäädännön muutoksesta. Muutos toisi ruokakauppoihin enintään 8 prosentin vahvuiset käymisteitse valmistetut alkoholijuomat. Nykyisin kaupoissa voi myydä enintään 5,5 prosentin vahvuisia juomia.

THL ennakoi, että tämä lisäisi sosiaali- ja terveydenhuollon kuormitusta etenkin alueilla, jonne haitat kasautuvat jo nyt. Vakavien alkoholiongelmien esiintyvyys on erityisen suurta Pohjois-, Itä- ja Kaakkois-Suomessa.

Edellinen lakiuudistus lisäsi kuolleisuutta

Alkoholin kokonaiskulutus on pääasiallisesti vähentynyt Suomessa noin 15 vuoden ajan. Silti alkoholikuolleisuus lisääntyi vuoden 2018 alkoholilain uudistuksen jälkeen. Tuolloin ruokakaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuuden enimmäismäärä nostettiin 4,7 prosentista 5,5:een.

Vuosina 2018–2020 alkoholin aiheuttamia kuolemia oli yhteensä lähes 450 enemmän kuin niitä olisi ollut kuolemien määrän pysyessä vuoden 2017 tasolla.

THL:n asiantuntijoiden arvion mukaan tätä selittää riskikäyttäjien kulutuksen lisääntyminen.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030