Terveydenhuolto

THL päivitti lintuinfluenssan toimenpideohjetta

Tarkennuksia on muun muassa turkistarhoilla työskentelevien testaukseen.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

THL suosittaa , että hengitystieoireiset turkistarhatyöntekijät testataan lintuinfluenssan lisäksi kausi-influenssan ja SARS-CoV-2-viruksen osalta.

Tällä pyritään estämään ihmisistä eläimiin siirtyviä tartuntoja. 

Lisäksi THL suosittelee, että turkistarhoilla, joilla on aiemmin todettu eläimillä tartuntoja, harkitaan riskiarvion perusteella työntekijöiden testausta lintuinfluenssan varalta viikoittain osana epidemiatilanteen seurantaa. 

Turkistarhatyöntekijöiden hengitystie-eritenäytteiden kaikki testaukset (myös kausi-influenssa ja koronavirus) tulisi tehdä kokonaisuudessaan Huslabissa.

Siellä käsitellään näytteet BSL-3-turvatason laboratoriossa.

Humaanitapauksiin liittyvää ohjeistusta tarkennettu

Varmistetun tapauksen hoidossa käytettävien varotoimien kestoa terveydenhuollossa jatketaan 14 vuorokauden ajan oireiden alusta. Oireettomilla henkilöillä aika lasketaan positiivisesta testistä alkaen. 

Lue myös

Eristyksen pituudeksi suositellaan 14 vuorokautta oireiden alusta tai oireettomalla henkilöllä positiivisesta testistä.

Ohjeeseen on myös lisätty kappale humaanitapaukselle altistuneista, jossa määritellään varmistetun tapauksen lähikontakteille suositellut toimet.

Toimenpideohjeeseen on lisätty, että influenssakaudella 2023–2024 kansallisen rokotusohjelman rokotteita voidaan käyttää myös niiden rokottamiseen, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi lintuinfluenssaviruksen suuri tartuntariski. Näiden rokotusten kohderyhmiin on tehty tarkennuksia.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030