Terveydenhuolto

THL patistaa laittamaan jäykkäkouristuksen rokotussuojan kuntoon

Suomessa todetaan yleensä 1–2 tapausta vuodessa.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa huolehtimaan rokotussuojan kuntoon jäykkäkouristusta vastaan.

Lapset saavat rokotukset neuvolassa ja koulussa kansallisen rokotusohjelman mukaisesti, mutta aikuisten pitää itse huolehtia rokotuksen voimassaolosta. Jäykkäkouristussuojaa tulisi tehostaa rokotteella 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Lisäksi yli 65-vuotiaat saavat rokotteen 10 vuoden välein.

Maksuttoman rokotuksen saa terveyskeskuksesta.

Jäykkäkouristuksen aiheuttaa bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä. Tartunnan voi saada esimerkiksi haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. Myös palo- ja paleltumavammoihin voi liittyä jäykkäkouristuksen riski. 

Lääkäri voi arvioida, onko tarpeen antaa ylimääräinen jäykkäkouristustehoste, jos edellisestä rokotteesta on kulunut yli 10 vuotta. 

Lue myös

Jäykkäkouristus eli tetanus on hermostoon vaikuttava vakava tauti, joka aiheuttaa kivuliaita lihaskouristuksia. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan. Tautia hoidetaan antibiootilla ja vasta-aineella. Lisäksi potilas joutuu usein tehohoitoon. Hoidetuistakin potilaista 1–2 kymmenestä menehtyy. 

Korkean rokotuskattavuuden ja hyvän hygieniatason vuoksi jäykkäkouristus on Suomessa hyvin harvinainen, kertoo THL:n tiedote. Tapauksia todetaan yleensä 1–2 vuodessa. 

Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030