Terveydenhuolto

THL: Perusterveillä ei yleensä tarvetta koronatestiin

Poikkeuksena kuitenkin muun muassa sote–alan työntekijät.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Perusterveiden, joilla on lieviä hengitystieoireita ja hyvä yleisvointi, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin, ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos .

THL on päivittänyt kansalaisten ohjeistusta koronatesteistä ja karanteeneista alueilla, joilla tartunnanjäljitystä ei voida tehdä kattavasti.

Sosiaali– ja terveydenhuollossa asiakas– ja potilastyössä työskentelevien on kuitenkin edelleen syytä hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin.

THL suosittelee, että lievissäkin flunssan oireissa jokainen välttäisi vähintään viiden vuorokauden ajan vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin.

Jos kuitenkin kotikunnan ohje koronatestiin hakeutumista poikkeaa tästä suosituksesta, THL kehottaa noudattamaan paikallista ohjetta.

Täysin oireeton töihin maskin kanssa

Kotitestin voi halutessaan tehdä, mutta THL kehottaa välttämään oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, kontakteja suositellaan vältettäväksi niin kauan, kunnes on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Jos on ollut tekemisissä positiivisen kotitestin tehneen tai terveydenhuollossa positiivisen testituloksen saaneen henkilön kanssa, kodin ulkopuolisia kontakteja pitäisi välttää mahdollisuuksien mukaan, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

Lue myös

Kodin ulkopuolella altistuneille suositellaan kasvomaskeja. Etätöitä suositellaan, mutta THL ohjeistaa, että täysin oireeton voi mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.

Oireeton lapsi voi mennä kouluun, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Kerro itse altistuneille

THL kehottaa kertomaan sairastumisesta niille, joiden kanssa on ollut läheisessä kontaktissa. Heitä pitäisi myös pyytää välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden vuorokauden ajan, käyttämään kasvoa maskia ja muistamaan käsihygienia.

Terveydenhuollon testiin on syytä hakeutua myös niiden, joille terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä, missä tahansa tehtävässä hoiva– ja vammaispalveluissa työskentelevien, sekä raskaana olevien ja vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030