Terveydenhuolto

THL: Sote-ammattilaisille ei tehostetta syksyllä

Varianttiräätälöidyt koronarokotteet riskiryhmäläisille loppuvuodesta.

Maria Nummela

BaLL LunLa/Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ei ole riittävästi tutkimustietoa, joka tukisi sote-ammattilaisten tehosteannoksien antamista syksylle. Tehosteannoksiksi suositellaan yleisesti varianttiräätälöityjä rokotteita, jotta suojan immunologinen pohja laajenee.

– Emme kuitenkaan tiedä vielä, millainen niiden suoja tartuntoja vastaan on verrattuna alkuperäisiin rokotevalmisteisiin, ja millainen vaikutus tällä olisi mahdollisesti sairauspoissaoloihin, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin tiedotteessa .

Osa Euroopan maista suosittelee sote-ammattilaisille tehosteannoksia tänä syksynä. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan päätösten tukena ei ole tutkimusnäyttöä varianttivalmisteiden paremmasta tehosta alkuperäisvalmisteisiin verrattuna.

– Suositukset perustuvat toiveeseen, että varianttivalmisteet olisivat tehokkaampia ehkäisemään tartuntoja, toteaa Nohynek.

Alkuperäisten koronarokotevalmisteiden suoja tartuntoja vastaan on kuitenkin vain kohtalainen ja lyhytaikainen eli pari kuukautta.

Valtaosalla hybridi-immuniteetti

Suurella osalla suomalaisista on jo vasta-aineita aiemmista tartunnoista kertoen. Keväällä ja kesällä 2022 tartunnan saaneiden osuus on kasvanut. Huomattavalla osalla on näin ollen jo olemassa oleva hybridi-immuniteetti.

Huslabin ja THL:n tutkimuksessa toukokuussa kerätyissä seeruminäytteissä 1–17 -vuotiailla, muihin kuin koronatautiin liittyviin kokeisiin liittyen, 73 prosentista löydettiin koronavirustartunnasta kertovia vasta-aineita.

Lue myös

Husin alueella 18–84-vuotiaiden näytteistä vasta-aineita oli 27 prosentissa. Touko-kesäkuussa Husin ja neljän muun sairaanhoitopiirin alueelta tutkimukseen osallistuneista vasta-aineita löytyi 35 prosentilta. Nuoremmissa ikäryhmissä tartunnasta kertovia vasta-aineita löytyi suuremmalta osalta. 

Riskiryhmään ikänsä tai perussairautensa vuoksi kuuluvalle sote-ammattilaiselle suositellaan tehosterokotetta syystalven 2022 tehosteannoksien osalta kuten muillekin kohderyhmäläisille. Tehosterokote kannattaa ajoittaa marras-joulukuulle yhdessä influessarokotteen kanssa.

THL suosittelee syystalvella uutta koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Kirjoittajat

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030