Terveydenhuolto

Tiedot työsuojelutarkastuksista päivitetty

Aineistossa on lähes 130 000 työpaikkatarkastusta.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Työterveyslaitoksen ja työsuojeluviranomaisten yhteinen aineistojulkaisu työsuojelutarkastuksista on päivitetty . Siinä on lähes 130 000 työpaikkatarkastusta, ja se kattaa tarkastukset vuosilta 2017–2022. Tarkastettuja työnantajia on lähes 48 000 ja työpaikkoja yli 79 000. 

Aineistoa voi rajata alueen, toimialan, teeman, lainmukaisuusvaatimuksen tai tarkastettavan asian mukaan.

Tarkastetuista asioista lähes puolet liittyy turvallisuuden johtamiseen ja neljännes fyysiseen ympäristöön. Muita tarkastettavia teemoja ovat työsuhde, harmaa talous ja psykososiaalinen työympäristö.

Vaarojen tunnistamisessa työsarkaa

Työsuojeluviranomainen tarkastaa kaikkia toimialoja. Tarkastuksia on tehty eniten rakentamisessa, kaupassa ja teollisuudessa. Työnantajille annetut velvoitteet ovat lisääntyneet koronan jälkeen.

Lue myös

– Työpaikoilla on edelleen tehtävää vaarojen tunnistamisessa ja riskien arvioinnissa. Nämä perusasiat ovat ennakointia, ja se on kustannustehokas tapa toimia, sanoo työsuojelun vastuualueen johtaja Hanna-Kaisa Rajala Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta tiedotteessa .

Työelämätieto-palvelussa voi perehtyä esimerkiksi siihen, miten hyvin suomalaisilla työpaikoilla osataan tunnistaa työn vaarat ja tehdä työhön liittyvien riskien arviointia.

Visualisointien avulla voi tehdä sekä alueellista vertailua että tarkastella tilannetta toimialoittain.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030