Terveydenhuolto

Tippuri- ja kuppatartuntoja edelleen paljon

– Tilanne on huolestuttava, sanoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Ulla Toikkanen
Adobe

Tippuri- ja kuppatartuntoja todettiin toissa vuonna melkein kaksinkertainen määrä kuin tavallisesti vuosittain. Viime vuonna tartunnat kasvoivat edelleen.

Tilanne näyttää valitettavasti nyt samanlaiselta kuin kahtena edellisenä vuonna, kuvaa iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, dosentti Eija Hiltunen-Back  Husista.

Tippuritartuntoja oli 1 329, klamydiatartuntoja 17 534 ja kuppatartuntoja 457 vuonna 2023.

Hänestä tilanne on huolestuttava, koska tartunnat ovat nyt nousussa. Husin iho- ja sukupuolitautien poliklinikalla näkyy, että erityisesti uusia tippuritartuntoja tulee koko ajan.

Tartuntojen lisääntymiseen on Hiltunen-Backin mukaan monta syytä. Tippuri on muuttunut aika paljon klamydian kaltaiseksi, eli se on hyvin pitkään oireeton. Diagnoosi viivästyy, koska potilaat eivät huomaa oireitaan ja mene testeihin. 

– Tuntuu, että koronan jälkeen esiintyy yleistä välinpitämättömyyttä. Ihmiset ovat unohtaneet, että seksitautejakin on ja niiltä pitäisi suojautua.

Lue lisää: Peräaukon oireilun voi aiheuttaa haavauma, paise tai fisteli

Nuoret aikuiset riskiryhmä

Tippuritartuntoja ilmenee nyt nuorilla aikuisilla, eli ikäryhmässä, jossa on myös klamydiaa. 

– Usein sekä tippuri- että klamydiatartunta todetaan samalla henkilöllä. Taudin epidemiologia on siis muuttunut. 

Tippuritartuntoja esiintyy lisäksi miesten välisessä seksissä. Tähän on osittain vaikuttanut Hiltunen-Backin mukaan laajasti käytössä oleva HIV:n Prep-hoito, joka ehkäisee HIV-tartuntoja mutta ei muita seksitauteja. 

HIV:n ehkäisevään hoitoon kuuluu kolmen kuukauden välein testaus, jossa testataan muutkin seksitaudit. Tartuntoja löytyy siis varhaisemmassa vaiheessa. Tämä on hänen mukaansa tietyllä tavalla on hyvä asia, koska näin pystytään katkaisemaan tartuntaketjuja.

Testejä syytä tarjota entistä aktiivisemmin

Tartuntojen kasvu on monen asian summa, eikä terveydenhuolto enää pysty yksinään vastaamaan siihen. Ihmisten pitäisi herätä huomaamaan, että myös he voivat saada tartunnan.

Tietoa seksitaudeista täytyisi Hiltunen-Backin mielestä lisätä. Ihmiset ovat esimerkiksi unohtaneet, mikä tippuri on, koska se on ollut pitkään harvinainen vaikkapa klamydiaan verrattuna.

Valistuksen tehostamiseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Hän korostaa, että seksitauteihin liittyvistä asioista pitäisi puhua paljon ja tarjota testejä aktiivisesti. Sitä parempi, mitä matalampi kynnys testeihin on.

Vaikka tippuria voidaan hoitaa antibiootilla, maailmalla esiintyy Neisseria gonorrhoeae -bakteerille vastustuskykyisiä kantoja. 

– On vain ajan kysymys, milloin nämä vastuskykyiset kannat tulevat Suomeen. Lääkehoito voi tulla haasteelliseksi. Kaikki keinot olisi otettava käyttöön, jotta tartunnat saataisiin torjuttua.

Lue lisää: Tippuritapaukset tuplaantuneet

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030