Terveydenhuolto

Tuberkuloosin toimintamalli tukee sote-työntekijöiden seulontaa

Tarkastukset kohdentuvat henkilöihin, joilla on suurentunut riski sairastaa tuberkuloosia.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Uuden toimintamallin mukaan työnantaja voi seuloa varsinaista terveystarkastusta tarvitsevat työntekijät ja harjoittelijat Työterveyslaitoksen verkkosivuilta löytyvän valmiin kyselyn avulla. 

Tarkastukset kohdentuvat henkilöihin, joilla on suurentunut riski sairastaa tuberkuloosia. Terveystarkastuksiin on tärkeää liittää neuvonta tuberkuloosista ja varhaisesta tutkimuksiin hakeutumisesta pitkittyneiden hengitystieoireiden yhteydessä.

– Terveystarkastusten avulla pyritään estämään tuberkuloositartuntoja ja erityisesti lääkkeille vastustuskykyisten tuberkuloosikantojen leviäminen. Lisäksi halutaan estää lapsien, vanhuksien ja sairaiden altistuminen tuberkuloosille, sillä tartunta voi aiheuttaa heille vakavan henkeä uhkaavan sairauden. Toivomme, että uusi toimintamalli auttaa terveystarkastusten toteutumista sote-alalla ja varhaiskasvatuksessa, sanoo Työterveyslaitoksen ylilääkäri Irmeli Lindströmtiedotteessa.

Toimintamalli on tehty Työterveyslaitoksen, Filhan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Terveystalon ja Vantaan kaupungin yhteistyönä sosiaali- ja terveysministeriön hanketuella.

Työnantajan tulee tartuntatautilain 55§ mukaisesti vaatia sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle ja varhaiskasvatukseen tulevilta työntekijöiltä ja harjoittelijoilta luotettava selvitys siitä, että he eivät sairasta hengityselinten tuberkuloosia ennen töiden aloittamista.

Asia on ajankohtainen, sillä kyseisillä aloilla työskentelee ja niille rekrytoidaan työvoimapulan vuoksi paljon ulkomaalaistaustaista työvoimaa.

Huomattava osa työntekijöistä työskentelee vuokrafirmojen ja alihankkijoiden palkkaamana. Velvoite koskee myös niitä.

Lue myös

Ukrainan sota on vaikuttanut tuberkuloosilukuihin

Suomeen saapui vuoden 2022 aikana noin 40 000 pakolaista Ukrainasta, ja tuberkuloosi todettiin 15:llä Ukrainasta lähtöisin olevalla potilaalla. Näistä viisi oli useille lääkkeille vastustuskykyisiä MDR-tapauksia.

Ukrainan sota on vaikuttanut tuberkuloosin tapausmääriin koko Euroopassa.

Vuoden 2022 aikana Suomessa todettiin 189 tuberkuloositapausta, joista lähes puolet oli ulkomaalaissyntyisillä potilailla. Suomessa tyypillinen tuberkuloosipotilas on joko iäkäs suomalaissyntyinen, joka on saanut tartunnan nuoruudessaan tai nuori maahanmuuttaja, joka on kotoisin alueelta, jossa tuberkuloosi on yleinen tauti. 

Tuberkuloosi on edelleen yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan vuonna 2021 yhteensä 10,6 miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja tautiin kuoli 1,6 miljoonaa ihmistä. Eniten tautitapauksia todetaan Aasiassa ja Afrikassa. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030