Terveydenhuolto

Turku luopuu koronajäljityksestä muiden suurten kaupunkien tapaan

Henkilöstöä on paljon pois töistä.

Minna Kaarisalo
Adobe/AOP
Oireisen ja positiivisen kotitestin tehneen henkilön tulee jäädä kotiin vähintään viideksi vuorokaudeksi.

Turun kaupungin koronainfossa torstaina 13.1.2022 tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoi, että korkeiden tartuntamäärien vuoksi altistuneiden jäljittäminen laajalti ei ole enää tehokasta tai mahdollista ja siksi siitä luovutaan.

Henkilökuntaresurssi on kuormituksen takia vaikea ja henkilöstöä on myös paljon pois töistä. Esimerkiksi vanhusten asumispalveluissa ja kotihoidossa on paljon henkilöstä sairaana myös kausiflunssan vuoksi. On siis mahdollista, että jossain vaiheessa kiireettömiä palveluita joudutaan rajoittamaan.

Jatkossa koronavirus sairastetaan tavallisena flunssana kotona eli ei hakeuduta terveydenhuoltoon tai virallisiin testeihin. Ainoastaan vakavissa oireissa tulee hakeutua terveydenhuoltoon. Virallista koronatestiä suositellaan vain sote-alan potilas- ja asiakastyötä tekeville, raskaana oleville, henkilöille, joilla on vakava perussairaus sekä yli 60-vuotiaille rokottamattomille. 

Turku on kunnostautunut rokotuksissa

Oireisen ja positiivisen kotitestin tehneen henkilön tulee jäädä kotiin vähintään viideksi vuorokaudeksi. Jokaisen sairastuneen tulee jatkossa itse kertoa omille kontakteilleen mahdollisesta altistumisesta. Viralliseen karanteeniin ei altistuneita (esimerkiksi perheenjäseniä tai työpaikalla altistuneita) enää määrätä. Suositellaan kuitenkin, että jos esimerkiksi perheen aikuinen on sairastunut, mutta lapset vielä terveitä, pidettäisiin lapset kotona 5 vuorokauden ajan, ts. saman ajan kuin aikuinenkin sairastaa.

Lue myös

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin palkanmaksusta sekä tartuntatautipäivärahasta. Työnantajalle ei tarvitse erikseen todistaa koronan sairastamista – sehän on terveystieto. Flunssassa on oikeus olla pois töistä. Monilla työpaikoilla on käytössä omailmoituskäytäntö. Jopa 5-7 vuorokautta voi olla pois omalla ilmoituksella, eli silloin ei tarvita terveydenhuollon todistusta. Omailmoituskäytännöt toki vaihtelevat eri työpaikkojen välillä. Tartuntatautipäiväraha edellyttää määräystä olla karanteenista ja tässä vaikeutuneessa epidemiatilanteessa sitä ei sitä ole mahdollisuutta määrätä. Normaali sairaspäivärahakäytäntö on olemassa. 

Rokotus on ainoa keino saada tilanne hallintaan. Hyvä uutinen on se, että Turku on kunnostautunut rokotuksissa. Turussa kolmansien rokotteiden kattavuus on jo 34,8 prosenttia, ja yli 75-vuotiaista jo yli 80 prosenttia. 

Kirjoittaja

Minna Kaarisalo

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030