Tylsä työ ohjelmistorobotille
Paimion terveysasemalla on otettu käyttöön ohjelmistorobotti, joka hoitaa lääkäreitä kuormittavia kirjauksia.
Paimion terveysaseman lääkäri ja kliininen opettaja Juhani Junnila on kehittänyt ohjelmistorobotin, joka auttaa Varsinais-Suomen lääkäreitä monissa arjen työtä kuormittavissa tehtävissä.
– Minulla on ollut opiskeluajoista lähtien päälläni sekä lääkärin takki että ”propellihattu”, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäriksi tänä vuonna valmistunut Junnila.
Ohjelmistorobotin kehittäminen työpaikalle lähti omasta turhautumisesta siihen, että lääkäri joutuu työpäivänsä aikana tekemään päätteellä liikaa turhia klikkauksia, jotka eivät edistä potilaiden hoitoa.
Yksi komento riittää
Keväällä 2022 Junnila sai idean, että voisi robotiikkaa hyödyntämällä automatisoida loputtomilta tuntuvat klikkaukset. Esimerkiksi lapsen neuvolakäynnin jälkeen lääkäri joutuu täyttämään sähköisen, noin kymmenen kohdan tilastointilomakkeen, jossa on muun muassa laskutukseen liittyvää tietoa. Laskutus saattaa mennä pieleen, jos ei muista syöttää oikeaa koodia.
Ohjelmistorobotti täyttää nyt saman lomakkeen noin parissa sekunnissa. Robottia ohjataan helppokäyttöisen valikon tai puheentunnistuksen avulla. Lääkäri voi lausua puhekomennon, kuten ”tilastoi neuvolakäynti”, jolloin robotti suorittaa kyseisen työvaiheen.
– Kun näytin tämän kollegoilleni, he innostuivat heti.
Vuosi sitten tehdyn kyselyn perusteella ohjelmistorobotin käyttäjiä oli Varhassa 65 lääkäriä. He arvioivat robotiikan säästävän päivittäistä työaikaa yli 15 minuuttia ja pitivät robotiikkaa erittäin hyödyllisenä.
Kiinnostusta myös muualla
Varsinais-Suomessa ohjelmistorobottia käyttää jo kolmen terveyskeskuksen lääkärit, ja toinen hyvinvointialue on juuri aloittanut sen käytön.
– Tämä on työkalu, jonka lääkärit ovat ottaneet välittömästi käyttöön, ja hyödyt ovat näkyneet selvästi, sanoo Liedon terveysaseman ylilääkäri Aura Salonen .
Junnila tuottaa Varhaan ohjelmistorobotiikan palveluita ohjelmistoyrityksensä Visus Health Oy:n kautta. Hän toimii yhteistyössä Varhan tietohallinnon kanssa.
– En pystyisi rakentamaan näitä ohjelmistoja, jos en olisi myös lääkäri. Koska tunnen lääkärin työn rutiinit, pystyn kehittämään oikeasti toimivan ratkaisun.
– Ohjelmistorobotti säästää aikaa ja hermoja. Yksi lääkäreidemme suosikkikomennoista on se, että potilaan EKG:n saa avattua yhdellä klikkauksella. Erityisen hyvä ohjelmistorobotti on tilastoinnissa, kertoo Salonen.
Ohjelmistorobotiikkaa kehitetään edelleen, ja sen avulla on mahdollista säästää lääkärin työaikaa jopa yli tunnilla päivässä.
Käyttöönotto vie muutaman viikon
Varhan alueella on käytössä Omni360-potilastietojärjestelmä. Junnilan mukaan ohjelmistorobotti on mahdollista ottaa käyttöön missä tahansa potilastietojärjestelmässä.
– Visionamme on tunnistaa ja automatisoida mahdollisimman laajasti lääkäreiden, hoitajien, sihteereiden ja sosiaalihuollon toistuvaa, työlästä ja rutiininomaista työtä. Lähitulevaisuudessa robotiikan avulla on tarkoitus helpottaa diagnoosien kirjaamista, sanoo Junnila.
Hän uskoo, että ohjelmistorobotiikka on mahdollista saada käyttöön terveydenhuollossa maan laajuisesti muutamassa vuodessa. Käyttöönotot uusissa yksiköissä onnistuvat jopa muutamassa viikossa.
Junnilan toive siitä, että ammattilaiset vapautetaan hoitamaan potilaita eikä tietojärjestelmiä on toteutumassa.