Terveydenhuolto

"Työilon on oltava perusoikeus"

Etelä-Karjalan hyvinvointialuejohtajana aloittava Sally Leskinen aikoo houkutella ja sitouttaa työvoimaa sillä visiolla, että Eksotessa toimivat onnellisimmat työntekijät.

Hanna Kauppinen
Pekka Leino
Sally Leskinen siirtyy Kanta-Hämeestä Etelä-Karjalaan innokkain ja odottavin mielin.

Etelä-Karjalan hyvinvointialuejohtajana aloittava Sally Leskinen on kesän aikana haastatellut Eksoten johtotehtävissä toimivia. Keskusteluiden perusteella henkilöstön hyvinvoinnin tukeminen tulee olemaan yksi hänen tärkeimmistä tehtävistään.

Etelä-Karjalassakin väestö ikääntyy vauhdilla, ja palvelutarpeet kasvavat.

– Sitä ei voi ratkaista niin, että samoja palveluita tuotetaan vain vuosi vuodelta enemmän. Täytyy keksiä uusia, vaikuttavia toimintatapoja, jotka talouden ehtojen lisäksi samalla täyttävät asiakkaiden tarpeet.

Perusterveydenhuollon lääkäripulakin odottaa ratkaisijaansa.

– Meidän on saatava ihmisiä sitoutumaan. Visiomme on oltava, että hyvinvointialueellamme on onnellisimmat työntekijät. Työn kuormittavuus ja työolot pitää järjestää oikein. Työilon tulee olla työntekijän perusoikeus.

Leskinen toivoo, että myös alueen rauha toimisi työvoiman houkuttimena.

– Kun ajattelen pulmia, joita perheillä ja nuorilla tänä päivänä on, kyllä ne ainakin joiltakin osin elämisen kiihtyvään tahtiin ehkä liittyvät. Voisiko suurkaupungistumisen megatrendi kääntyä pienempien kaupunkien eduksi? Ehkä koronakin on tätä ajattelua muuttanut.

Pioneerimaisia kehitysideoita

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärinä vuodesta 2019 työskennellyt Leskinen kuvailee itseään energiseksi, dynaamiseksi ja helposti lähestyttäväksi johtajaksi, jonka arvoja ovat kehittäminen ja välittäminen.

Eksote tuntuukin hänelle luontaiselta työpaikalta, sillä Leskinen kertoo kiinnittäneensä vuosien varrella huomiota alueella eteenpäin vietyihin pioneerimaisiin kehitysideoihin.

– Ihailen sitä ennakkoluulottoman kehittämisen perinnettä, ja tuntuu kivalta päästä sitä jatkamaan. Siksi odotan innolla tulevaa, vaikka tietysti on haikea jättää huipputiimi Hämeenlinnassa. Mutta sen verran olen jo tutustunut tuleviin työkavereihini, että onhan niitä huipputyyppejä sielläkin.

Karjalaisuuttakin luonteessa

Leskinen on juuriltaan hämäläinen, ja asunut seudulla lähes koko elämänsä, mutta nyt kotia rakennetaan puolison kanssa Lappeenrantaan. Kaksi nuorinta lasta jää lukiota käymään Hämeenlinnaan, joka säilyy siis perheen toisena kotina.

– Isovanhempani ovat Viipurin läheltä, ja ehkäpä sitä kautta tunnistan luonteenlaadussani hämäläisyydestä poikkeavaa. Ja puolisoni isä asuu Lappeenrannassa, joten tukiverkkoakin on olemassa.

Uusi tehtävä alkaa 15. elokuuta, ja 13. elokuuta Leskinen tekee vielä viimeisen päivystyksen Hämeenlinnassa.

– Lähden, kuten tulinkin – kädet savessa. Aloitetaan samoilla vauhdeilla uudessa tehtävässä.

Ennen kaikkea johtamistehtävä

Leskinen on yksi kuudesta lääkärikoulutuksella hyvinvointialuejohtajan tehtävään valituista. Lapsesta asti lääkäriksi halunnut oli ensimmäistä kertaa hommissa Kanta-Hämeen keskussairaalassa jo yhdeksäsluokkalaisena työelämään tutustujana.

Lue myös

– Olen vähän itsekin yllättynyt, että olen päätynyt hallinnollisiin tehtäviin. Nyt vieläpä sellaiseen, jossa lääkärin tutkinto ei olisi tarpeen.

Leskinen näkee hyvinvointialuejohtajan tehtävän siis ennen kaikkea johtamistehtävänä.

– Missään nimessä sote-alan ymmärtäminen ei ole dismeriitti, mutta pitää pystya astumaan entisen roolinsa ulkopuolelle. Joidenkin keskusteluiden onnistumista saattaa helpottaa se, että puhuu samaa kieltä. Mutta en yhtään epäile, etteikö muulla koulutustaustallakin voisi niitä asioita ymmärtää, itse Aalto-yliopiston johtamiskoulutuksen käynyt Leskinen sanoo.

WhatsApp-ryhmä toimii jo

On selvää, että uusilla hyvinvointialuejohtajilla on edessään suuri sarka. Useimmat aloittavat työnsä melkoisten taloudellisten haasteiden keskellä. Samaan aikaan kokonaan uuden, merkittävän tittelin haltijoita seurataan julkisuudessa tarkkaan.

Leskinen myöntää, että vertaistuki on tarpeen. Hänelle osa tulevista kollegoista on jo tuttuja, ja yhteinen WhatsApp-ryhmäkin on jo toiminnassa.

– Kun kaikki asiat ovat joka tapauksessa kaikille uusia, on fiksua verkostoitua. On esimerkiksi hienoa, että sairaanhoitopiirien johtajien kokoukseen on kutsuttu myös hyvinvointialuejohtajat.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen


Faktat

Sally Leskinen

Etelä-Karjalan hyvinvointialuejohtaja.

Syntynyt 1977 Hämeenlinnassa, asuu Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa.

Koulutukseltaan LT, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri.

Kirjoittanut ylioppilaaksi Hämeenlinnan Lyseon lukiosta1997, valmistunut lääkäriksi Tampereen Yliopistosta 2005, väitellyt tohtoriksi 2009. Suorittanut myös Executive MBA -tutkinnon Aalto-yliopistossa 2018.

Työskennellyt Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärinä 2019–2022, Taysin päivystyksen, teho-, ensi- ja kivunhoidon sekä anestesian toimialuejohtaja 2017–2019 sekä lääkärinä ja ortopedinä Hämeen ja Pirkanmaan alueella.

Perheeseen kuuluu neljä biologista, kolme bonuslasta ja puoliso.

Harrastaa kirjallisuutta, liikuntaa, taistelulajeja ja tähtitiedettä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030