Terveydenhuolto

Ulkomaalaisten tutkijoiden oleskelulupia pidennetään

Tavoitteena on helpottaa Suomeen jäämistä ja tutkimuksen tekoa.

Tiiamari Pennanen
adobe/AOP

Hallitus aikoo pidentää ulkomailta tulevien tutkijoiden oleskelulupia. Tavoitteena on helpottaa tutkimuksen tekoa ja Suomeen jäämistä.

Tutkijan oleskelulupa myönnettäisiin jatkuvana neljäksi vuodeksi ja korkeakoulussa jatkotutkintoa tekevälle tutkijalle jatkotutkinnon suorittamisen ajaksi. Nykyään lupa voidaan myöntää enintään kahdeksi vuodeksi.

Jatkotutkintoa tekevältä tutkijalta vaadittaisiin hakemuksen yhteydessä selvitys turvatusta toimeentulosta vain ensimmäisen vuoden osalta. Se on sama kuin opiskelijoilla. Toimeentulon tulisi kuitenkin olla turvattu koko oleskeluluvan ajan, ja sen täyttymistä valvottaisiin.

Lue myös

– Lakimuutokset mahdollistaisivat tutkijoille nykyistä paremmat mahdollisuudet keskittyä työhönsä ja juurtua Suomeen. Muutokset helpottaisivat osaajien maahanmuuttoa sekä vahvistaisivat Suomen innovaatioympäristöä, sanoo työministeri  Tuula Haatainen tiedotteessa .

Hallituksen esitys kolmannen maan kansalaisen tutkijan oleskeluluvan voimassaolon ajan pidentämiseksi on lausuntokierroksella 20. syyskuuta saakka. Lakimuutokset tulevat voimaan aikaisintaan ensi vuonna.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030