Terveydenhuolto

Ulla Keränen saa Max Oker–Blom –palkinnon

Palkinto myönnetään pitkäaikaisesta kirurgisen toiminnan kehittämisestä ja laadun parantamisesta.

Hertta Vierula

Mikko Käkelä
Palkintolautakunta kuvailee Kerästä kirurgisen toiminnan määrätietoiseksi uudistajaksi ja omistautuneeksi johtajaksi sekä erikoislääkärikouluttajaksi.

Lääkäriliitto myöntää kahdeksannen Max Oker–Blom –tunnustuspalkinnon Lääkäripäivien avajaisissa. Palkinnon saa kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Ulla Keränen . Palkinto myönnetään pitkäaikaisesta kirurgisen toiminnan kehittämisestä ja laadun parantamisesta.

Keränen on toiminut Hyvinkään sairaalassa kirurgina ja kirurgiylilääkärinä vuodesta 1999 ja operatiivisen tulosyksikön johtajana vuodesta 2004.

Hänen johdollaan luotiin koko Suomeen levinnyt ”Leikkaukseen kotoa” -toimintamalli (Leiko), jonka mukaan potilaat saapuvat sairaalaan vasta leikkausaamuna. Leiko-hankkeelle on myönnetty Lääkäriliiton laatupalkinto vuonna 2008.

Keräsen johdolla on myös suunniteltu ja vuonna 2019 Hyvinkäällä käyttöönotettu moderni leikkausyksikkö, jossa kaikki 10 salia ovat täysin samoin varusteltuja. Instrumentti- ja tarvikelogistiikka on organisoitu lean-tyyppisesti. Lisäksi heräämössä on ainutlaatuiset, korona-aikaankin soveltuvat lasiset heräämiskopit, jotka ovat monikäyttöisiä ja potilaille turvallisia.

Lue myös

Potilasturvallisuuden, hoidon laadun ja tehokkuuden parantaja

Ulla Keränen on ollut uransa aikana mukana useissa terveydenhuollon kansallisissa verkostoissa. Hän oli kirurgian ja gastrokirurgian asiantuntijana määriteltäessä kansallisia kiireettömän hoidon kriteerejä vuosina 2004 ja 2010. Vuosina 2014–17 hän oli sosiaali- ja terveysministeriön ensimmäisen palveluvalikoimaneuvoston jäsen. Hän veti kirurgian osalta kansallista syövän hoidon kehittämistä vuosina 2010–20 ja oli Suomen Syöpäsäätiön ja Syöpätautien tutkimussäätiön hallituksen jäsen 2011–17.

Palkintolautakunta kuvailee Kerästä kirurgisen toiminnan määrätietoiseksi uudistajaksi ja omistautuneeksi johtajaksi sekä erikoislääkärikouluttajaksi. Kehittämistyön ajureina ovat toimineet potilaslähtöisyys, sekä potilasturvallisuuden ja hoidon laadun sekä tehokkuuden parantaminen.

Käytännön työnsä ja koulutusvastuunsa ohella Keränen on toiminut väitöskirjaohjaajana ja julkaissut joukon tieteellisiä julkaisuja.

Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Kirjoittajat

Hertta Vierula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030