Terveydenhuolto

Urologian professori Kari Tikkisestä Vuoden epidemiologi

Valinnassa painotetaan ansioitumista epidemiologian alalla sekä alan tunnetuksi tekemistä.

Anne Seppänen

Nina Kaverinen
Sumen Epidemiologinen Seura on valinnut Kari Tikkisen Vuoden epidemiologiksi.

Urologian professori Kari TikkinenHelsingin yliopistosta on valittu Vuoden epidemiologiksi. Valinnan tekee Suomen Epidemiologian Seura. Valinnassa painotetaan ansioitumista epidemiologian alalla sekä alan tunnetuksi tekemistä.

Tikkisen tutkimustyötä yhdistää laaja-alainen kliinisen epidemiologian ja näyttöön perustuvan lääketieteen menetelmien soveltaminen urologisten ja muiden potilaiden hoitojen parantamiseksi.

Hänen tutkijanuransa alkoi virtsaamisoireiden epidemiologian tutkimuksella. Sittemmin Tikkinen ja hänen tutkimusryhmänsä ovat laajentaneet virtsaamisoireiden tutkimusta systemaattisiin katsauksiin ja meta-analyyseihin. Tikkinen toimi myös Euroopan urologiyhdistyksen miesten virtsaamisoireiden hoitosuosituksen jäsenenä 2012–2022.

Myös koronalääketutkimusta

Tikkisen johtama Clinical Urology and Epidemiology (CLUE) Working Group -tutkimusryhmä on tutkinut kirurgiaa ja lääketiedettä laaja-alaisesti. Tikkisen johdolla Euroopan urologiyhdistys loi globaalisti ensimmäisen toimenpidekohtaisen veritulppien ja verenvuotojen estämiseen tähtäävän hoitosuosituksen.

Lue myös

Tikkinen tutkii myös potilaiden arvoja ja valintoja, hoidon päätöksentekoa, sairauden määritelmää ja siihen kiinteästi liittyvää yli- ja alidiagnostiikkaa. Ryhmä on osallistunut myös suureen kansainväliseen Solidarity-tutkimukseen, jossa tutkitaan koronavirustaudin lääkehoitoja. Solidarity Finland -tutkimus on toistaiseksi ainoa satunnaistettu covid-lääketutkimus, jossa on julkaistu myös pitkäaikaisseurantatuloksia, esimerkiksi pitkittyneen koronan (long covid) suhteen.

Tikkinen työskentelee urologian professorina Helsingin yliopistossa. Hänellä on myös osa-aikainen virka urologina Hus Helsingin yliopistollisessa sairaalassa selä Etelä-Karjalan keskussairaalassa.

Tikkinen on aktiivinen ja tunnettu keskustelija Twitterissä.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030