Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43799, www.laakarilehti.fi/e43799

Väestöllä aiempaa tiukemmat alkoholipoliittiset mielipiteet

Viinien myymistä päivittäistavarakaupoissa kannattaa entistä harvempi, ilmenee THL:n kyselystä.

Anne Seppänen

Väestön alkoholipoliittiset mielipiteet ovat kiristyneet sitten vuoden 2022, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Alkoholipoliittiset mielipiteet -kyselystä.

Väestöstä 54 prosenttia pitää nykyistä alkoholipolitiikkaa sopivana, tiukempaa politiikkaa haluaisi 17 prosenttia. Nykyistä väljempää politiikkaa toivoo 20 prosenttia vastaajista.

Vuonna 2022 tiukempia alkoholipoliittisia rajoituksia toivoi kahdeksan prosenttia vastaajista ja väljempää säätelyä 29 prosenttia vastaajista.

Kyselyn vastaajista 54 prosenttia uskoi, että alkoholin saatavuutta rajoittamalla voidaan vaikuttaa väestön alkoholin kulutukseen. Tätä mieltä olevien osuus on kasvanut 11 prosenttiyksikköä vuodesta 2022.

Kotiinkuljetukseen ei luoteta

Vastaajista 43 prosenttia ei luottanut lainkaan siihen, että ikärajoja ja päihtyneille myynnin kieltoa voidaan tehokkaasti valvoa, jos alkoholijuomien kotiinkuljetus sallitaan. 35 prosenttia luotti siihen melko vähän, 12 prosenttia melko paljon ja neljä prosenttia luotti tähän täysin.

Vastaajista 42 prosenttia oli sitä mieltä, että 8–15-prosenttisia viinejä pitäisi saada ostaa päivittäistavarakaupoista. Tätä mieltä olevien osuus on pienentynyt selvästi vuodesta 2022, jolloin näin ajatteli 54 prosenttia.

– Kolmen vuoden aikana tapahtunut muutos väestön mielipiteessä on merkittävä. Viinien myymistä päivittäistavarakaupoissa kannattavien osuus on pienentynyt 12 prosenttiyksikköä vuodesta 2022, sanoo sanoo johtava asiantuntija Thomas Karlsson  THL:stä tiedotteessa .

Tulokset ovat tammikuussa 2025 tehdystä mielipidekyselystä.

Lue lisää: Alkoholin kustannukset terveydenhuollolle jopa 1,1 miljardia vuodessa

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030