Terveydenhuolto

Valvira käsitteli kahdeksaa koronakuolemaa

Suurin osa niistä kohdistui terveyskeskuksiin, sairaaloihin ja asumispalveluihin.

Ulla Toikkanen
Adobe

Koronakuolemiin liittyviä valvonta-asioita käsiteltiin Valvirassa ja aluehallintovirastoissa vuosina 2020–2023 yhteensä kahdeksan, kertoo Valvira. Tilastokeskuksen mukaan koronakuolemia oli samana ajanjaksona 5 859. Kuolemien määrään suhteutettuna niihin liittyvien valvonta-asioiden määrä on ollut hyvin vähäinen. 

Lue lisää: Koronavuodet eivät ole lisänneet syöpäkuolleisuutta – ainakaan vielä

Valvira ja aluehallintovirastot kokosivat pandemian aikana yhteen kaikki tilanteeseen, koronan hoitoon ja ehkäisyyn liittyvät sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta-asiansa ajalta 5.2.2020–31.12.2023. Asioita oli 1022, ja ne sisälsivät kantelut, valvonta-asiat sekä ohjaus- ja lausuntopyynnöt. 

Seurannassa käsiteltiin terveydenhuollon asioita 732 ja sosiaalihuollon asioita 278. Suurin osa valvonta-asioista kohdistui terveyskeskuksiin, sairaaloihin ja asumispalveluihin.

Lue lisää: Koronarokotukset ensin suurimmassa riskissä oleville

Sairaaloiden ja terveyskeskusten valvonnassa korostuivat testaukseen, saatuun hoitoon sekä rokotuksiin liittyvät asiat. Asumispalveluiden valvonta-asiat keskittyivät suojavarusteisiin, vierailu- ja liikkumisrajoituksiin sekä yksiköiden toimintatapoihin koronatilanteissa.

Alueen asukaslukuun suhteutettuna eniten koronaan liittyviä valvonta-asioita oli Pohjois-Suomen aluehallintovirastolla ja Lapin aluehallintovirastolla, kun taas määrällisesti eniten asioita käsittelivät Etelä-Suomen ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastot sekä Valvira. 

Lue lisää: Koronakuolemien synkin hetki oli syystalvella 2023

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030