Vain puolet suomalaisista luotti terveyspalveluihin
Terve Suomi -tutkimus: Luottamus järjestelmän toimintaan heikentynyt selvästi.
Viime vuonna vain noin puolet suomalaisista luotti terveyspalveluiden toimintaan. Vuonna 2020 vastaava lukema oli 76 prosenttia.
Vielä harvempi kertoi luottavansa sosiaalipalveluihin.
Luottamus heikkeni sekä työ- että eläkeikäisillä ja niin miehilläkin kuin naisillakin. Luottamuksen tasossa oli alueellisia eroja.
Samaan aikaan kaksi kolmesta terveyspalveluiden käyttäjästä arvioi, että viimeisin vastaanottokäynti oli ollut myönteinen kokemus.
Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terve Suomi -tutkimuksen tuoreesta raportista.
– Huoli järjestelmän toimivuudesta on lisääntynyt selvästi väestön keskuudessa. Tämä on otettava vakavana signaalina, jonka tulisi johtaa myös toimenpiteisiin niin kansallisella kuin alueellisella tasolla. Luottamuksen palauttaminen on yksi sote-järjestelmän kohtalon kysymyksistä. Ilman luottamusta horjuu myös järjestelmän oikeutus, sanoo THL:n johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen tiedotteessa .
Sote-uudistus ei vienyt ongelmia
Vuonna 2024 joka neljäs lääkäripalveluja tarvinneista koki, ettei saanut riittävästi palveluja tarpeeseensa nähden. Tämä tarkoittaa sitä, että yli 800 000 koki lääkäripalvelut riittämättömäksi. Osuus kasvoi vuosina 2018–2022 erityisesti työikäisillä miehillä ja naisilla, mutta viimeisen kahden vuoden aikana osuus ei ole kasvanut.
– Tulos kertoo siitä, että järjestelmässä jo pitkään olleet ongelmat eivät ole kadonneet sote-uudistuksen myötä, mutta uudistuksen toimeenpanon aikana tilanne ei ole myöskään heikentynyt, THL:n johtava asiantuntija Anna-Mari Aalto toteaa.
Hankaluudet saada terveyspalveluja korkeiden maksujen vuoksi olivat yleisempiä vuonna 2024 kuin kuusi vuotta aiemmin. Vuonna 2024 joka kolmas terveyspalvelujen käyttäjä ja kaksi viidestä sosiaalipalvelujen käyttäjästä koki korkeiden asiakasmaksujen haitanneen palvelujen saamista.
Erityisen hankalana tilanne koettiin eläkeikäisten keskuudessa.
– Suomessa asiakasmaksut ovat kohtalaisen suuret ja maksukatot korkeat. Tulos antaa aihetta pohtia, millaisiin toimiin tulisi ryhtyä, jotta asiakasmaksut eivät koidu esteeksi palveluiden saamiselle. Tilanne on voinut heikentyä edelleen viimeisimpien asiakasmaksukorotusten myötä, Tynkkynen toteaa.