Terveydenhuolto

Valvira määrää lopettamaan leikkauksia Pohjanmaalla ja Satakunnassa

Keskittäminen yliopistosairaalaan ei ole toteutunut lainsäädännön mukaisesti.

Tiiamari Pennanen
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
Vaativimpia leikkauksia ei ole keskitetty riittävästi Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Kuvassa Tyksin kirurginen sairaala.

Valvira määrää Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän ja Satakunnan sairaanhoitopiirin lopettamaan tulehduksellisten suolistosairauksien ja mahasyövän leikkaukset marraskuun loppuun mennessä.

Leikkausten keskittäminen yliopistosairaalaan ei ole toteutunut lainsäädännön mukaisesti. Asetuksen mukaan harvoin tehtävät, erityisosaamista edellyttävät tutkimukset, toimenpiteet ja hoidot keskitetään yliopistosairaalaan, jotta potilasturvallisuus ei vaarantuisi.

Lue myös

Määräyksellä Valvira velvoittaa järjestämään tulehduksellisten suolistosairauksien ja mahasyövän leikkausta tarvitsevien potilaiden hoidon yliopistosairaalaan. Valvira pyytää molemmilta tahoilta selvitystä velvoitteen toteutumisesta vuoden loppuun mennessä.

Oikeansuuntaista työtä vaativimpien leikkausten keskittämiseksi Turun yliopistolliseen keskussairaalaan on Valviran mukaan tehty, mutta se ei ole ollut riittävää.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030