Terveydenhuolto

Valvontaviranomaiset raportoivat koronarokotteiden turvallisuudesta

EMA:n ja ICMRA:n yhteisessä lausunnossa todetaan, että 13 miljardin annetun koronarokotteen perusteella saatujen tietojen valossa rokotteet ovat pelastaneet miljoonia henkiä.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Euroopan lääkevirasto (EMA) on julkaissut Lääkkeiden sääntelyviranomaisten kansainvälisen yhteenliittymän (ICMRA) yhteisen lausunnon koronarokotteiden turvallisuudesta, Fimea kertoo tiedotteessaan.

Lausunnossa raportoidaan yli 13 miljardin maailmanlaajuisesti annetun koronarokoteannoksen pohjalta saaduista tuloksista. Lausunnossa todetaan, että rokotteilla on hyvä turvallisuusprofiili kaikissa ikäryhmissä, mukaan lukien raskaana olevat sekä ihmiset, joilla on jokin perussairaus tai immuunipuutos.

Rokotteiden todetaan pelastaneen miljoonia ihmishenkiä vähentämällä merkittävästi vakavien tautimuotojen, sairaalahoidon ja koronatartunnan aiheuttaman kuoleman riskiä. 

Lue myös

Vaikka valtaosa koronarokotteiden sivuvaikutuksista on lieviä ja tilapäisiä, turvallisuusseurantajärjestelmät ovat tunnistaneet joitain hyvin harvinaisia, alle yhdellä ihmisellä 10 000:sta esiintyviä vakavia sivuvaikutuksia. Lausunnossa kuitenkin korostetaan, että ICMRA-mailla on erittäin tehokkaat, jatkuvasti tietoa sivuvaikutuksista keräävät ja analysoivat turvallisuusseurantajärjestelmät sekä vankat toimenpiteet sivuvaikutushaittojen vähentämiseksi.

ICMRA kokoaa yhteen 38 lääkealan sääntelyviranomaista kaikkialta maailmasta, ja WHO toimii tarkkailijana.

Lue lisää EMA;n uutisesta ja IMCRA:n tiedotteesta.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030