Terveydenhuolto

Vammaisella on iso riski kuolla koronaan

Suomessa asiaa ei ole tutkittu, mutta THL on aloittamassa hanketta, jossa sitä selvitetään.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aloittamassa hanketta, jossa selvitetään vammaisten henkilöiden kuolleisuutta, kuolinsyitä ja sairastuvuutta koronaepidemian aikana Suomessa. Tästä kertoo THL:n blogissa kehittämispäällikkö Maria Valtokari .

Ulkomailta on tutkimushavaintoja, joiden perusteella vammaisten henkilöiden riski sairastua koronainfektioon, joutua sairaalaan sen takia ja menehtyä on moninkertainen. Suomesta ei ole tutkittua tietoa asiasta, eikä siis tietoa siitä, montako vammaista henkilöä on sairastunut tai menehtynyt koronaan.

THL:n hankkeessa etsitään vastauksia siihen, montako vammaista henkilöä on sairastunut tai menehtynyt koronainfektioon, poikkesiko vammaisten koronaan liittyvä sairastuvuus ja kuolleisuus muusta väestöstä sekä siihen, oliko vammaisten kuolleisuus suurempi ensimmäisen koronavuonna.

Kehitysvammaisuus altistaa koronakuolemalle

Valtokari kertoo blogissaan, että Englannissa koronainfektioon liittyvä kuolleisuus lisääntyi oppimisvaikeuksia omaavilla 2,3-kertaiseksi. Downin syndroomaa sairastavilla havattiin nelinkertainen riski joutua sairaalaan koronainfektion vuoksi ja kymmenkertainen riski menehtyä siihen.

Espanjassa on havaittu, että kehitysvammaisuus on yksi yleisimmistä koronakuolleisuuteen liittyvistä tekijöistä. Madridilaisessa sairaalassa koronaan menehtyneistä 30 prosenttia oli kehitysvammaisia.

Lue myös

Asuinpaikka voi vaikuttaa tilanteeseen merkittävästi. Englannissa yhteisöasumisessa asuvilla oli viisinkertainen riski menehtyä koronaan. Miessukupuoli, ulkomaalaistaustaisuus, krooniset tilat sekä oppimisvaikeudet lisäsivät kuolleisuuden riskiä.

Nyt THL:ssä alkamassa oleva tutkimushanke kuuluu yhdessä Kuntaliiton ja Kehitysvammaliiton kanssa tehtävään Tulevaisuutta luomassa -kehittämishankkeeseen, jossa selvitetään vammaisten ja ulkomaalaistaustaisten selviämistä poikkeus- ja kriisitilanteissa.

Tietolähteinä käytetään tietoja Kelan vammaistukien saajista, THL:n tartuntatautirekisteriä, sosiaalihuolihuollon hoitoilmoitusrekisterisä sekä Tilastokeskuksen kuolemansyyt -aineistoa ja kuolintodistuksia.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030