Terveydenhuolto

Vanhuksia hoitavilta aletaan vaatia rikosrekisteriote

Lääkärilehti selvitti, koskeeko vaatimus lääkäreitä.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Vanhusten hoidossa työskentelevien pitää tammikuusta alkaen esittää työnantajalle rikosrekisteriote uuden työsuhteen aluksi, jos työ kestää yli kolme kuukautta.

Näin säädetään vuoden alussa voimaan tulevassa laissa so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon val­von­nas­ta.

Pitääkö työnantajan pyytää uudessa työsuhteessa aloittavilta lääkäreiltä rikosrekisteriotetta? Lääkärilehti kysyi asiaa Valvirasta ja sosiaali-ja terveysministeriöstä.

Pykälissä ei mainita ammattinimikkeitä. Vaatimus koskee tehtäviä, joihin "pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu iäkkäiden henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään henkilön kanssa".

Valviran vastauksen mukaan arvio rikosrekisteriotteen esittämisen tarpeellisuudesta tehdään aina yksilöllisesti konkreettisten työtehtävien kautta, jolloin myös muuhun kuin välittömään asiakastyöhön pääasiassa osallistuvien osalta edellytykset voivat täyttyä. Arviosta vastaa työnantaja.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä saadussa vastauksessa viitataan siihen, että sääntely on vastaava kuin lasten kanssa työskentelevillä on ollut voimassa jo aiemmin. Kyseisestä lain tulkinnasta on jo olemassa opas . Sen mukaan lääkärin vastaanotto ei kuulu sellaisen työn piiriin, jossa työntekijän pitää esittää rikosrekisteriote työsuhteen alkaessa.

Uuden lain mukaan myös vammaisten kanssa työskenteleviltä rikosrekisteriote vaaditaan vuoden 2025 alusta.

Otetta voi hakea Oikeusrekisterikeskukselta .

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030