Terveydenhuolto

Venäläiset lääkärit vaativat Putinia vetäytymään Ukrainasta

– Ihmiselämä on korvaamaton, muistutetaan avoimessa kirjeessä.

Tiiamari Pennanen

Tuhannet venäläiset lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset vaativat avoimessa kirjeessään presidentti Vladimir Putinia vetämään joukkonsa Ukrainasta, kertoo British Medical Journal . He sanovat vastustavansa voimakkaasti Venäjän armeijan sotilaallisia toimia Ukrainassa ja pyytävät lopettamaan kaikki operaatiot, joissa käytetään tappavia aseita.

– Ihmiselämä on korvaamaton. (– –) Sillä ei ole merkitystä, miten tappavien aseiden käyttöä perustellaan, vaan ne edelleen ovat tappavia.

Kirjeessä muistutetaan, että sodan uhrien hoito ja toipuminen voi viedä vuosia. Nyt käytävä sota tulee vaikuttamaan pitkään.

Lue myös

– Meidän tehtävämme on pelastaa ihmishenkiä. Tänä molemmille maille vaikeana aikana pyydämme välitöntä vihamielisyyksien lopettamisesta ja kaikkien poliittisten asioiden ratkaisemista rauhanomaisin keinoin.

Kirjeessä myös vedotaan siihen, että useilla lääkäreistä on sukulaisia, ystäviä, potilaita ja kollegoita alueilla, joihin nyt hyökätään. Heistä kukaan ei hyödy verenvuodatuksesta.

Maanantaihin 28.2. mennessä yhteensä 15 000 terveydenhuollon ammattilaista ympäri Venäjää oli allekirjoittanut kirjeen.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030