Verkossa leviää runsaasti huijausmainoksia
Niissä on lääketieteen asiantuntijoiden suosituksia virheellisesti.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea varoittaa kuluttajia katteettomia terveysväitteitä sisältävistä huijausmainoksista, jotka ovat yleistyneet.
Verkossa ja sosiaalisessa mediassa leviää juuri nyt runsaasti mainoksia, joissa erilaisia tuotteita markkinoidaan virheellisesti Fimean hyväksyminä tai lääketieteen asiantuntijoiden suosittelemana.
– Tyypillistä mainoksille on, että niissä käytetään viraston nimeä tai logoa luvattomasti, jotta mainosten väitteet vaikuttaisivat luotettavilta. Mainostettavien tuotteiden annetaan ymmärtää olevan virallisesti hyväksyttyjä lääkkeitä tai lääkinnällisiä laitteita, kuvailee yliproviisori Sami Paaskoski tiedotteessa .
Fimea ei myönnä tuotteille sertifikaatteja
Sosiaalisessa mediassa on pyörinyt mainoksia, joissa väitetään Fimean myöntäneen tuotteelle sertifikaatin tai muun luvan. Lääkkeille myyntiluvan myöntää lääkeviranomainen, joko Fimea tai Euroopan lääkevirasto. Myyntiluvan saaneet lääkkeet löytyvät Fimean lääkehausta ja niitä myydään apteekeissa.
– Huijausmainoksissa myytäviä tuotteita ei pidä sekoittaa myyntiluvallisiin lääkevalmisteisiin. Laillisessa lääkemainonnassa väestölle ei korosteta mainoslauseilla, nimillä tai logoilla myyntiluvan myöntäjää ja viranomaisen hyväksyntää. Tällainen on harhaanjohtavaa ja herättää aina epäilyksen huijauksesta, Paaskoski varoittaa.
Lääkinnällisille laitteille ei myönnetä ennakkoon lupia, vaan niiden vaatimustenmukaisuudesta vastaa valmistaja.
– Euroopassa markkinoilla olevissa lääkinnällisissä laitteissa oleva CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että laite täyttää sille lainsäädännön asettamat vaatimukset. Myöskään laillisissa lääkinnällisissä laitteissa tai niiden pakkauksissa ei ole viranomaisten hyväksyntään viittaavia juhlallisia vakuutuksia, kuten huijausmainoksissa, sanoo johtava asiantuntija Jari Knuuttila .
Harhaanjohtavia markkinointiväitteitä
Verkkokaupoissa ja sosiaalisen median mainoksissa voi olla tuotteita, joiden väitetään tarjoavan lupaavilta kuulostavia, uusia ratkaisuja moniin eri vaivoihin ja tarkoituksiin ja monille eri kohderyhmille.
Mainoksissa voi olla tuotteita, joiden kerrotaan tarjoavan nopeita ja luotettavia tuloksia.
– Tällä hetkellä liikkuu etenkin niin kutsuttuja GLP-1 -painonhallintaliuoksia koskevia mainoksia, joissa tuotetta väitetään Fimean hyväksymäksi. Fimea ei ole millään tavalla arvioinut eikä hyväksynyt tällaisia tuotteita, eikä niiden laadusta, tehosta tai turvallisuudesta ole mitään tietoa, markkinavalvonnan koordinaattori Noora Lindgren varoittaa.