Terveydenhuolto

Viikoittainen kuolleiden määrä nousemassa ennätykseen

Tilastokeskus aikoo julkistaa kuolleiden määrän viikoittain, kunnes kuolleiden määrä normalisoituu.

Anne Seppänen
Tilastokeskus

Kuluvan vuoden viikkojen 45–47 aikana kuolleiden määrä on ollut huomattavan korkea, tiedottaa Tilastokeskus.

Luku tarkentuu tulevina viikkoina vielä ylöspäin tietojen täydentyessä, kun lisää tietoja tallennetaan väestötietojärjestelmään. Viikon 47 kuolleiden määrä yhden viikon odotusajalla on koko pandemia-ajan korkein, 1225 kuollutta.

– Jo nyt voidaan arvioida, että kuolleiden määrä viikolla 47 tulee varmasti nousemaan uuteen ennätykseen, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo tiedotteessa .

Viikoittainen kuolleiden määrä on viimeisen kolmen vuoden aikana ylittänyt 1 400 kuolleen rajan neljä kertaa. Nämä viikot ovat olleet viikko 3/2022 ja viikot 50-52/2022.

Viikon 45/2023 kuolleiden määrä on jo ylittänyt 1 400 kuolleen rajan (1 411), ja tämä luku tulee siis tarkentumaan vielä ylöspäin.

Kuolintiedot tallentuvat hitaasti väestötietoihin

Tilastokeskus on tuottanut huhtikuusta 2020 lähtien kokeellista tilastoa viikoittain kuolleiden määrästä Eurostatin pyynnöstä. Kuitenkin kesäkuusta 2022 alkaen luvut on julkaistu kerran kuukaudessa.

Tilastokeskus kertoo julkistavansa viikkokuolleet toistaiseksi jälleen viikoittain poikkeusjärjestelyin kansallisesti, koska kuolleiden määrässä on havaittu voimakas nousu. Tästä luovutaan, kun kuolleiden määrä normalisoituu.

Julkistamisviikolla esitetään viikoittain kuolleiden määrät ulottuen kaksi viikkoa ennen julkistamista olleeseen viikkoon. Käytäntö johtuu siitä, että kuolintiedon tallentaminen väestötietojärjestelmään on hidas prosessi. Viimeisten julkistettujen viikkojen luvut revisioituvat seuraavissa julkistuksissa tietojen täydentyessä. 

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030