Terveydenhuolto

Virheet palkoissa ovat vähentyneet, mutta silti niitä riittää

Tarkista palkkalaskelmasi huolella, jos olet töissä Helsingin kaupungilla.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Ongelmat Helsingin kaupungin palkanlaskennassa eivät ole likimainkaan ohi, vaikka tilanne onkin kesästä helpottanut ja virheiden määrä vähentynyt.

Myös moni lääkäri on joutunut ja joutuu edelleen selvittelemään virheitä palkoissaan.

Lääkärien pääluottamusmies Jaana Puhakka kertoo, että virheitä on ollut laidasta laitaan. Palkkaa on maksettu liikaa tai sitä ei ole tullut lainkaan, palkankorotukset tai lisät puuttuvat, tai palkka ilmaantuu tilille, vaikka työsuhde on päättynyt kuukausia sitten. Joiltakin liikaa maksettu palkka on peritty ilmoittamatta seuraavassa kuussa, ja tilille ei ole tullut mitään.

– Korjausurakka on aivan valtava. Korjaamattomien virheiden määrä on edelleen suuri, ja osa niistä poikii virheen myös seuraavaan palkkaan, ellei sitä ehditä korjaamaan, kertoo Puhakka.

Tilannetta vaikeuttaa lääkärien monimutkainen palkkarakenne.

Kun palkka maksetaan väärin, ihmiset joutuvat selvittelemään asioita esimerkiksi Kela-etuisuuksiin ja veroihin liittyen.

Virheiden määrä puolittunut

Ongelmat alkoivat, kun Helsingin kaupunki otti viime huhtikuussa käyttöön uuden palkanlaskentaohjelma Sarastian.

– Uusien palkkavirheiden osuus kaikista palkkalaskelmista on laskussa, mutta silti virheitä on paljon. Marraskuussa virheitä oli 5,4 prosentissa palkkalaskelmista, kun kesäkuussa virheitä oli 12,2 prosentissa palkkalaskelmista. Joulu- ja tammikuussa ollaan marraskuutakin paremmalla tasolla, kertoo palkanlaskennan vakauttamishankkeen johtaja Kirsti Laine-Hendolin Helsingin kaupungilta.

Viime vuoden aikana syntyneitä ja yhä korjaamattomia palkkavirheitä on noin 5000 kappaletta.

Laine-Hendolinin mukaan näitä virheitä korjataan palkkahallinnossa nyt urakalla. Tavoite on saada ne korjatuksi maaliskuun loppuun mennessä.

– Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen lisien ja palkkioiden kokonaisuutta on kartoitettu erikseen. Osana tätä on tarkasteltu myös lääkärien palkanosia ja niissä tyypillisimmin esiintyneitä virheitä, Laine-Hendolin kertoo.

Lääkärien palkoissa haasteena on esimerkiksi ollut, ettei kaikkia palkkaan vaikuttavien tietojen tallentamisen työvaiheita ole vielä siirretty uuteen palkkajärjestelmään, vaan osa työvaiheista toteutetaan manuaalisesti.

– Viiveitä tulee, kun tietoja ei ehditä palkkahallinnon asiakaspalvelussa tallentamaan riittävän ajoissa ennen palkkapäivää järjestelmään. Näissä tapauksissa tietoja toimitetaan sähköpostilla asiakaspalveluun, jossa puolestaan on ollut pitkittynyt ruuhkatilanne. Osa palkkavirheistä juontuu myös siitä, että palkkaan vaikuttavia tietoja siirtyy toisista järjestelmistä palkkajärjestelmään, Laine-Hendolin kertoo.

Esimiehet kovilla

Puhakan mukaan tilanne kuormittaa kaikkia ja etenkin lääkärien esimiehet ovat olleet kovilla.

– Lääkäriesimiesten työtaakka on kasvanut valtavasti, koska he toimivat puskurina, kun kollegalle on maksettu väärin. Esimiehet jonottavat puhelimessa, kun alainen tekee töitä, ja kirjoittavat palvelutodistuksia, jotka on saanut aiemmin henkilöstöhallinnosta, kertoo Puhakka.

Lue myös

Myös Puhakka on saanut paljon yhteydenottoja, etenkin hankalimmista, ihon alle menevistä tapauksista. Hän ei kuitenkaan pääluottamusmiehenä pysty tekemään juuri muuta kuin kuuntelemaan ja antamaan perusneuvot: pyydä esimieheltä apua, käy hänen kanssaan palkkalaskelmaa läpi, ja täytä intrasta löytyvä lomake.

Puhakan tärkein neuvo jokaiselle on, että palkkalaskelma on syytä tarkistaa kunnolla. Palkkalaskelmat ovat kuitenkin pitkiä ja monimutkaisia, eivätkä ihmiset ole aina aiemminkaan olleet kovin hyvin jyvällä niistä.

Puhakka onkin huolissaan siitä, että takaisinperintöjä on edessä joskus myöhemmin, kun tilanne on saatu haltuun. Jos pienikin virhe toistuu pitempään, eikä palkansaaja huomaa sitä itse, saattaa takaisinperittävä summa kasvaa suureksi.

Eikö liitto tee mitään?

Moni on kysynyt, miksi Lääkäriliitto ja pääluottamusmies eivät voi paljon auttaa tässä tilanteessa. Lääkäriliiton jäsenpalveluiden johtaja Liisa Aron mukaan siihen ei ole juridisia keinoja.

– Ei ole epäselvyyttä tai riitaa siitä, kuuluuko palkka maksaa tai mikä se suuruus on. Työnantajalla on selkeästi palkanmaksuvelvoite, mutta palkanmaksussa on ollut virheitä. Liitto ei voi lähteä riitauttamaan sitä, että palkat pitää maksaa, koska siitä ei ole riitaa, Aro sanoo.

– Sekä Lääkäriliiton toimisto että pääluottamusmies ovat olleet yhteydessä työnantajaan ja vaatineet, että tilanne pitää korjata.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030