Terveydenhuolto

WHO: Pandemia on aiheuttanut liki 15 miljoonan ihmisen kuoleman

Arviossa ovat mukana myös kuolemat, jotka ovat johtuneet terveydenhuollon ylikuormittumisesta.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP
Koronavirukseen kuolleita haudataan erityisjärjestelyin Indonesian Jakartassa heinäkuussa 2021.

COVID-19-pandemia on aiheuttanut noin 14,9 miljoonan ihmisen kuoleman maailmanlaajuisesti, kertoo Maailman terveysjärjestön (WHO) uusin arvio. Mukana ovat koronaviruksesta johtuvat suorat ja epäsuorat kuolemat ajalta tammikuu 2020–joulukuu 2021.

Luku kertoo pandemian aiheuttamasta ylikuolleisuudesta. Siinä ovat mukana sekä viruksen aiheuttamasta taudista johtuvat kuolemat että kuolemat, jotka ovat aiheutuneet pandemian vaikutuksista terveydenhuoltoon ja yhteiskuntaan. Nämä epäsuorasti pandemian aiheuttamat kuolemat johtuivat siitä, että ihmiset eivät saaneet hoitoa terveydenhuollon ylikuormittumisesta johtuen.

Pandemian aikainen ylikuolleisuus on 9,5 miljoonaa ihmistä suurempi kuin raportoitujen koronaviruskuolemien määrä.

– Nämä vakavoittavat luvut osoittavat pandemian vaikutusten lisäksi sen, että kaikkien maiden tulee investoida kestävämpiin terveydenhuollon järjestelmiin, jotka pystyvät turvaamaan välttämättömät palvelut kriisien aikana, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa .

Koronaviruksen aiheuttama ylikuolleisuus oli suurinta Kaakkois-Aasiassa, Euroopassa ja Amerikoissa. 81 prosenttia kuolemista raportoitiin keskitulotason maissa.

20 maata vastasi yhteensä 80 prosentista kaikista kuolemista. Maat olivat Brasilia, Kolumbia, Egypti, Saksa, Intia, Indonesia, Iran, Italia, Meksiko, Nigeria, Pakistan, Peru, Filippiinit, Puola, Venäjä, Etelä-Afrikka, Britannia, Turkki, Ukraina ja Yhdysvallat.

Lue myös

Juttua korjattu 9.5. klo 14.16: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että pandemia olisi aiheuttanut epäsuorasti 9,5 miljoonaa kuolemaa.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030