Terveydenhuolto

Yksityisten lääkäripalveluiden alueelliset hintaerot useita kymmeniä euroja

Kelan uusi, kaikille avoin sovellus näyttää hintojen kehityksen vuosina 2018–2023.

Tiiamari Pennanen
Adobe

Yksityislääkäreiden palveluiden hinnoissa on jopa useiden kymmenien eurojen alueellisia eroja, selviää Kelan uudesta, kaikille avoimesta sovelluksesta .

Esimerkiksi yleislääketieteen erikoislääkärin vastaanottokäynnin mediaanihinta oli vuonna 2023 Keski-Uudellamaalla 78 euroa ja Kainuussa 130 euroa. 

Lastentautien erikoislääkäreiden osalta Manner-Suomen kalleimmat käynnit olivat viime vuonna Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (154 euroa), kun taas viereisessä Etelä-Karjalassa käynnit ovat koko maan edullisimmat (93 euroa). Ahvenanmaalla oli kaikkein kalleinta: 159 euroa.

Hintaeroille ei löydy sovelluksesta selitystä.

Kaikkiaan yksityiset lääkäripalvelut ovat kallistuneet hieman valtakunnallisesti ja monilla hyvinvointialueilla viiden vuoden aikana.

– Yksityisten lääkäripalveluiden hintakehitys viimeisen viiden vuoden aikana on ollut yleisesti ottaen melko maltillista. Kun Kela-korvauksia nyt korotetaan, on toki syytä seurata kehitystä entistä tarkemmin, sanoo erikoistutkija Mikko Nurminen Kelasta tiedotteessa.

Sovelluksessa on yksityisen terveydenhuollon hintatietoja vuodesta 2018 vuoteen 2023 lääkäripalveluiden ja hammashoidon osalta. Tiedot perustuvat Kelan sairaanhoitokorvausrekistereihin.

Lue lisää: Yli 40 prosenttia väestöstä sai yksityisen hoidon Kela-korvauksia viime vuonna

Muokattu 2.5.2024 klo 13:44: Lisätty tieto, että lastenlääkärin käynnin mediaanihinta oli kallein Ahvenanmaalla.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030