Terveydenhuolto

Yle: Tarkka nokkimisjärjestys vaivaa hoitoalaa

Sosiaalinen hierarkia on tutkijan mukaan vahva ilmiö sote-alalla.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Marja Yli-Pärri viimeistelee hallintotieteiden väitöstutkimustaan organisaatioiden kollektiivisesta identiteetistä Tampereen yliopistossa. Liiallinen hierarkia on hänelle tuttua myös oman potilaskokemuksen kautta, uutisoi Yle .

Sosiaalinen hierarkia on hänen mukaansa vahva ilmiö, ja sote-organisaatiot ovat takamatkalla, kun niitä verrataan muihin organisaatioihin.

– Potilastilanteissa kaikki tietävät tehtävänsä, mutta muu kanssakäyminen eri ammattiryhmien välillä on vähäistä. Se ylläpitää huonoa hierarkiaa. Kokonaiskuva toisten työstä ei hahmotu, eikä opita tuntemaan työyhteisön jäseniä. Sosiaalisten suhteiden merkitys on tärkeää hierarkian vähentämisessä, kertoo Yli-Pärri.

Tyksissä hätätilanteita harjoitellaan simulaatiolla, jotta eri ammattilaiset oppivat yhteistyötä. Harjoitukset muistuttavat todellista tapahtumaa, mutta niissä ei ole oikeita potilaita.

Synnytyssalissa päätökset on tehtävä minuuteissa, jopa sekunneissa.

– Hoitajat, synnytyslääkäri, lastenlääkäri ja anestesiologi kokoontuvat yhteen ja jokaisella on oma roolinsa. Kuivaharjoittelua edellytetään säännöllisesti kaikilta, ja harjoituksen kokemukset käydään myös läpi. Tavoite on, että toiminta on tehokasta ja mahdollisimman virheetöntä, kertoo naistentautien professori Päivi Polo .

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030