Terveydenhuolto

Yle: Vainajien säilytystiloista paikoin pulaa

Kemissä on jouduttu turvautumaan kylmäkontteihin ruuhkautumisen vuoksi.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Kemissä on jouduttu turvautumaan kylmäkontteihin, koska vainajien säilytystilat ovat ruuhkautuneet, kertoo Yle . Yksin Länsi-Pohjan keskussairaalan säilytyksessä on ollut tänä vuonna jo 250 vainajaa, kun tavallisesti määrä on vuodessa 260–300. Kuolleissa on ollut paljon 1920- ja 1930-luvuilla syntyneitä.

Mehiläinen Länsi-Pohjan patologian ylilääkäri Päivi Väreen mukaan kuolleisuus alkoi kasvaa joulukuussa. Väre arvioi Ylelle, että koronapandemia on voinut vaikuttaa välillisesti iäkkäiden kuolleisuuteen, vaikka vain pienellä osalla vainajista on ollut ruumiinavauspäivänä koronavirus.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella kuolleisuus ei ole poikennut normaalista.

Lue myös

Ylen mukaan myös monessa muussa sairaalassa on ollut viime aikoina haasteita vainajien säilytystilojen kanssa. Esimerkiksi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kylmäkontteja tarvittiin pääsiäisen aikaan. Keski-Suomessa neuvotellaan parhaillaan kylmäkonttien hankkimisesta. Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa on niin ikään puutetta vainajien säilytystiloista.

Säilytystilojen riittävyyteen sairaaloissa vaikuttavat myös muut syyt kuin vainajien määrä. Tartuntatautilain mukaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden ruumiit tulee säilyttää eri tiloissa kuin muut vainajat. Myös hautausjärjestelyjen aikataulut ja krematorioiden jonot voivat vaikuttaa säilytystilojen riittävyyteen.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030