Tiede Suom Lääkäril 2023;78:e36402, www.laakarilehti.fi/e36402

Eläinproteiinipainotteiseen ruokavalioon liittyy terveysriskejä

Runsas lihan käyttö on yhteydessä suurempaan tyypin 2 diabeteksen ja sairauksista johtuvien kuolemien riskiin.

Ulla Toikkanen

Viljatuotteiden käyttö oli yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen ja sairauksista johtuvien kuolemien riskiin. Sen sijaan eläinproteiiniin painottuva ruokavalio ja erityisesti runsas lihan käyttö oli yhteydessä suurempaan tyypin 2 diabeteksen ja sairauksista johtuvien kuolemien riskiin.

Nämä havainnot teki TtM Heli Virtanen väitöstutkimuksessaan.

– Lihankäytön yhteyttä sairausriskeihin voisi selittää esimerkiksi se, että lihankäyttö oli yhteydessä suurempaan painoindeksiin ja suurempaan matala-asteisesta tulehduksesta kertovan herkän C-reaktiivisen proteiinin pitoisuuteen veressä. Runsas viljatuotteiden käyttö yhdistyi puolestaan pienempään painoindeksiin ja pienempään paastoglukoosin ja herkän C-reaktiivisen proteiinin pitoisuuteen veressä, sanoo Heli Virtanen tiedotteessa.

Tutkimusaineistona oli Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus, johon osallistui 2 641 keski-ikäistä miestä Kuopiosta ja lähikunnista. Miesten ruokatottumuksia kartoitettiin tutkimuksen alussa 1984–1989 neljän päivän ruokapäiväkirjoilla. Tutkittavia seurattiin keskimäärin 19–22 vuoden ajan. Tieto seuranta-ajan aikana tapahtuneista sairastumisista ja kuolemista kerättiin kansallisista rekistereistä. 

Myös alkoholinkäyttöä ja liikuntatottumuksia tutkittiin

Tutkimukseen 1980-luvulla osallistuneiden miesten keskimääräinen lihankäyttö oli noin 160 grammaa vuorokaudessa eli melko samalla tasolla kuin suomalaisilla keski-ikäisillä miehillä nykyään. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan miesten keskimääräinen lihankulutus on noin 170 grammaa vuorokaudessa.

Lue myös

– Vertailtaessa havaintoja nykypäivän ruokatottumuksiin on kuitenkin hyvä huomata, että siipikarjaa käytettiin tuolloin hyvin vähän ja valtaosa käytetystä lihasta oli nimenomaan punaista lihaa, Virtanen sanoo.

Ruokavaliotekijöiden lisäksi miehiltä kartoitettiin kattavasti muita terveyteen kytköksissä olevia tekijöitä, kuten alkoholinkäyttöä, tupakointia, koulutustaustaa ja liikuntatottumuksia. Nämä taustatekijät huomioitiin tilastollisissa analyyseissä. 

Lihankäytön yhteys suurentuneisiin sairausriskeihin ei näyttänyt selittyvän esimerkiksi sillä, että runsaasti lihaa käyttävät miehet olivat todennäköisemmin myös tupakoitsijoita, käyttivät enemmän alkoholia ja saivat ruokavaliostaan vähemmän kuitua verrattuna vähemmän lihaa käyttäneisiin miehiin.

TtM Heli Virtasen väitöskirja Dietary protein and protein sources and the risk of chronic diseases. Associations with type 2 diabetes, coronary heart disease, heart failure and mortality among men from Eastern Finland tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 21. huhtikuuta.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030