Katsausartikkeli Suom Lääkäril 2024;79:e39092, www.laakarilehti.fi/e39092

Huono suunterveys altistaa ikääntyneen vajaaravitsemukselle

• Hyvä suuhygienia estää tehokkaasti kehon sairauksia, ja siitä huolehtiminen kuuluu päivittäiseen perushoitoon. Huono suuhygienia aiheuttaa suun sairauksia ja ylläpitää matala-asteista tulehdusta koko kehossa.

• Suunterveyden, puremisen ja nielemisen ongelmien seurauksena syödyn ruoan määrä vähenee ja laatu heikkenee.

• Ikääntyneiden muisti- ja monisairaiden suunterveyden hoitaminen ehkäisee vajaaravitsemusta. Se edellyttää suunnitelmallisuutta ja moniammatillista yhteistyötä.

Kaija HiltunenSatu Jyväkorpi

Huono suunterveys ja vajaaravitsemus yhdistävät useita potilasryhmiä, kuten monisairaita ja laitoshoidossa olevia ikääntyneitä. Monisairailla ja paljon lääkkeitä käyttävillä huono suunterveys heikentää hoitotasapainoa ja hoidon ennustetta (1).

Suun sairaudet vaikuttavat koko elimistöön. Parodontiitti on itsenäisesti yhteydessä muun muassa tyypin 2 diabetekseen, nivelreumaan, sydän- ja verisuonitauteihin, Parkinsonin tautiin, psoriasikseen, hengitystieinfektioihin ja muistisairauksiin (2). Epäsuorasti huono suunterveys aiheuttaa koko kehoon matala-asteisen tulehduksen, joka heikentää useiden sairauksien ennustetta ja kuormittaa terveydenhoitoa (1).

Tässä katsausartikkelissa keskitytään ikääntyviin, joista monet ovat monisairaita ja joiden vajaaravitsemuksen syynä huono suunterveys usein on (3,4).

Ikääntyminen, suunterveys ja vajaaravitsemus

Ikääntymisen aiheuttama fysiologisten toimintojen asteittainen heikkeneminen lisää vajaaravitsemuksen riskiä. Aistien hidas vaimeneminen helposti vähentää ruokahalua (5).

Kehon koostumuksen muutokset, vähäinen liikunta, krooniset sairaudet ja riittämätön ravitsemus altistavat iäkkään sarkopenialle ja gerastenialle, jotka edelleen heikentävät toimintakykyä (6).

Masennus, muistisairaudet ja muut yleissairaudet, murtumien ja leikkausten jälkitilat sekä monilääkitys voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta ja johtaa tahattomaan laihtumiseen. Myös sosiaaliset tekijät, kuten yksinäisyys, yksin asuminen ja leskeytyminen, voivat vähentää syödyn ruoan määrää, heikentää sen laatua ja siten altistaa ikääntyneen vajaaravitsemukselle (7). 

Suuhygienian ylläpitäminen vaikeutuu fyysisen toimintakyvyn rajoittuessa, mikä johtaa suun terveysongelmiin. Myös muun muassa muistiongelmat, monilääkitys, päihteiden käyttö ja tupakointi ennakoivat ikääntyneen henkilön suunterveyden romahtamista.

Puremis- ja nielemisvaikeuksien takia ruokavaliosta jäävät pois pureskelemista vaativat ja ravitsemuksellisesti suositeltavammat vaihtoehdot, kuten tuoreet kasvikset ja kuitupitoiset ruoat (8). Ne korvataan helposti nieltävillä, sokeri- ja rasvapitoisilla vaihtoehdoilla. Samalla proteiinin saanti jää vähäiseksi (3,9).

Etenkin ympärivuorokautisessa hoidossa sokerin ja rasvan määrä ruokavaliossa voi olla suuri. Helsingin kaupungin palvelutaloissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että muun kuin maitosokerin osuus asukkaiden ravinnosta oli kaksinkertainen verrattuna kotona asuvien ikääntyneiden ruokavalioon (10).

Yksipuolistuneen ravinnon seurauksena ruokahalu katoaa ja ravitsemustila heikentyy (3,8). Vajaaravitsemus yleistyy toimintakyvyn heiketessä.

Hoitamattomat ravitsemusongelmat johtavat pahimmillaan infektiokierteeseen, jolloin sairauksista toipuminen hidastuu tai estyy, hoitojaksot pitenevät, hoitojen teho huononee ja hoitokustannukset ja avuntarve lisääntyvät.

Vajaaravitsemuksen esiintyvyys kotona asuvilla ikääntyneillä on 3 %, kotihoidon asiakkailla 9 %, sairaalapotilailla 22 % ja pitkäaikaishoidon asukkailla 29 % (11). 

Mikrobien rooli 

Suun mikrobisto on monimuotoinen, koska suussa on sekä kova- että pehmytkudosta.

Hitaasti etenevissä kroonisissa suusairauksissa, kuten parodontiitissa, mikrobit vaikuttavat elimistöön pitkään ja kehoon kohdistuu matala-asteinen tulehdus (12).

Epäsuotuisissa olosuhteissa suu voi sairastua myös nopeasti (13,14). Tällöin taulukon 1 tekijät vaikuttavat useimmiten yhtä aikaa.

Terveilläkin ihmisillä suun kova- ja pehmytkudoksen pinnoilla on ohut, tavallisissa olosuhteissa näkymätön biofilmi, joka on järjestynyt monimikrobisiksi yhdyskunniksi ja ylläpitää peruspuolustusta.

Ienrajoissa ja hammasväleissä häiritsemätön biofilmi eli hammasplakki kypsyy terveyttä ylläpitävästä mikrobimassasta sairautta aiheuttavaksi. Plakkikertymä käynnistää sekä hampaan kovakudosvaurion että ientulehduksen ja parodontiitin (15). Kariesvaurio voi edetä hampaan pinnasta ytimeen saakka ja aiheuttaa kivuliaan tulehduksen. Menetetyn kiinnityksen vuoksi hammas voi heilua, jolloin pureminen tuntuu epämukavalta.

Suun sairauksien seurauksena hampaita saatetaan joutua poistamaan, jolloin ruoan hienontamiseen tarvittava purentapinta vähenee. Huonokuntoisten ja hoidon ulottumattomissa olevien hampaiden poistaminen on kuitenkin paras tapa ehkäistä vakavia hammasperäisiä infektioita. 

Taulukossa 2 suun terveydentila jaetaan kolmeen asteeseen hoidon tarpeen arviointia helpottamaan.

Etenkin viimeisessä vaiheessa, kun suun terveysongelmat ovat vaikeita, hoitoon hakeutuminen voi tuntua varsinkin ikääntyneistä moni- tai muistisairaista potilaista hankalalta. Lopulta syöminen voi vaikeutua tai kokonaan estyä. Puhumattomilla hoivakotiasukkailla syömättömyyden syy saattaakin löytyä suusta (16).

Päivittäinen suun hygienian ylläpitäminen ja säännölliset suunterveyden tutkimukset ovat paras tapa ehkäistä ongelmien kasautumista.

Syljenerityksen merkitys

Sylki suojaa hampaita ja pehmytkudoksia mikrobeja ja sieniä vastaan. Se hidastaa karieksen etenemistä puskuroimalla happoja ja remineralisoimalla hammaskiillettä.

Syljen tärkeänä tehtävänä on myös kostuttaa ja voidella sekä pehmytkudoksia että ruokapartikkeleita suussa ja edistää ruoan etenemistä suuontelosta nieltäväksi. Sylki pehmentää kovia, kuivia ruokia ja siten suojaa suuontelon ja ruokatorven limakalvoja raapimiselta (17).

Syljenerityksen vähentyessä suunterveys alkaa rapautua (kuva 1). Hampaiden reikiintyminen ja kiinnityskudosongelmat lisääntyvät. Ongelma korostuu, jos ruokavalio suosii kariesbakteereita eikä suun omahoito toimi. Ikenien vetäytyminen paljastaa hampaan kruunuosaa pehmeämmän pinnan, minkä seurauksena juurikariesvaurioiden riski lisääntyy varsinkin kuivasuisilla iäkkäillä (18).

Syljenerityksen vähenemisen oireita ovat myös heikentynyt makuaisti, pureskelu-, nielemis- ja puhumisvaikeudet sekä pahanhajuinen hengitys (19). 

Ikääntyneiden ja monisairaiden suun kuivuuden yleisin syy on monilääkitys. Kuivan suun tunne (kserostomia) lisääntyy vanhetessa lääkkeiden takia (20). Yli sadalla lääkeaineella on syljeneritystä vähentävä vaikutus (21).

Kun potilaan käytössä on yli viisi lääkettä, on syytä arvioida syljenerityksen tilanne (17).

Hampaiden korvaaminen proteesilla

Hampaita menetetään tyypillisimmin iän karttuessa mutta ei iän takia, ja niiden korvaaminen tulee ajankohtaiseksi usein vanhemmalla iällä.

Suomessa hampaattomuus on yleisempää ikääntyneillä naisilla kuin miehillä tai muilla ikäryhmillä (22). Hampaiden menettäminen vaikuttaa ravitsemukseen, puheen selkeyteen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen (23).

Luonnonhampaiden säilyttäminen on aina ensisijainen vaihtoehto, mikäli se on hammaslääketieteelliset ja yleisterveydelliset tekijät huomioiden mahdollista. Nykypäivänä hampaat säilyvät vanhuuteen asti aiempaa yleisemmin (24). Erityisesti hoivakotiasukkaiden hampaiden säilyminen terveinä on kuitenkin usein ongelmallista (25).

Menetetyt hampaat voidaan korvata joko irrotettavalla tai kiinteällä proteesilla. Hampaattomuutta hoidetaan yleisimmin irrotettavalla kokoproteesilla.

Jos pitkään käytössä olevaa irrotettavaa proteesia ei huolleta, se voi aiheuttaa painokohtia ja kipua limakalvoon. Usein proteesin purentakaan ei enää toimi esimerkiksi jäljellä olevien hampaiden poiston tai luun resorboitumisen takia. Tällöin proteesin hyöty jää kyseenalaiseksi.

Ongelmia syntyy myös, jos proteesin käyttäjä ei pysty puhdistamaan proteesia itse ja proteesi toimii mikrobivarastona (26).

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että toimivan proteesin hyöty purennan ylläpitäjänä on suurempi kuin käytöstä mahdollisesti aiheutuvat haitat. Proteesin käyttäjillä on vähemmän vajaaravitsemusta ja parempi elämänlaatu kuin heillä, joilla puuttuvia hampaita ei ole korvattu (27,28).

Leukaluun harjanteen vähittäinen resorboituminen johtaa proteesin pysyvyysongelmiin erityisesti alaleuassa. Jos proteesi ei pysy paikoillaan, ruoan hienontaminen vaikeutuu ja ruokavalio rajoittuu. Kokoproteesin pysymistä voi parantaa kahdella leukaluuhun asetettavalla implantilla (29).

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) suosittelee alaleuan hampaattomuuden hoitoa implanttikiinnitteisellä peittoproteesilla. Suosituksen mukaan proteesityyppi kuuluu Suomen julkisesti rahoitettuun terveydenhuollon palveluvalikoimaan (30). 

Lopuksi

Vaikka suun sairaudet ovat suurelta osin ehkäistävissä, ne ovat edelleen yleisiä. Taustalla on laaja sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoisuus ja riittämätön ehkäisyn ja hoidon rahoitus. Suun sairaudet aiheuttavat vakavia terveydellisiä ja taloudellisia rasitteita ja heikentävät suuresti elämänlaatua (31).

On pohdittava, miten ikääntyneen suuhygieniasta voidaan huolehtia kunnioittavasti (32). Hoitohenkilökunnalla ja omaishoitajilla on ensisijaisen tärkeä rooli etenkin avusta riippuvaisten ikääntyneiden tai kehitysvammaisten suuhygieniasta huolehtimisessa (33).

Jos pureskelua vaativien ruokien syöminen näyttää vaikealta tai loppuu kokonaan, hoitajan on hyvä kurkistaa iäkkään suuhun ja huolehtia siitä, että tämä pääsee suunterveyden hoidontarpeen arviointiin ja hoitoon. Tarvittaessa hoidettavalle tilataan rakennemuutettu ruokavalio hyvän ravitsemustilan ylläpitämiseksi (34).

Suun ongelmien korjaannuttua on tärkeää palata mahdollisuuksien mukaan takaisin pureskelua vaativaan ruokavalioon.

Kirjoittajat

Kaija Hiltunen dosentti, yliopistonlehtori Helsingin yliopisto, suu- ja leukasairauksien osasto

Satu Jyväkorpi dosentti Helsingin yliopisto ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta


Sidonnaisuudet

Kaija Hiltunen: Apuraha (Suomen Naishammaslääkärit), luentopalkkio (Globex, Kehittyvä vanhustyö -tapahtuma).

Satu Jyväkorpi: Apurahat (Sohlbergin säätiö, Juha Vainion säätiö), palkkio (Gery ry, Valion rahoittama tutkimus).


Kirjallisuutta
1
Holmstrup P, Damgaard C, Olsen I ym. Comorbidity of periodontal disease: two sides of the same coin? An introduction for the clinician. J Oral Microbiol 2017;9:1332710.
2
Gill B, Harris A, Tredwin C, Gill P. Multimorbidity and oral health: need for new models of care. Fam Med Community Health 2020;8:e000387.
3
Algra Y, Haverkort E, Kok W ym. The Association between malnutrition and oral health in older people: a systematic review. Nutrients 2021;13:3584.
4
Toniazzo MP, Amorim PS, Muniz FWMG ym. Relationship of nutritional status and oral health in elderly: systematic review with meta-analysis. Clin Nutr 2018;37:824–30.
5
Nieuwenhuizen WF, Weenen H, Rigby P ym. Older adults and patients in need of nutritional support: review of current treatment options and factors influencing nutritional intake. Clin Nutr 2010;29:160–9.
6
Cruz-Jentoft AJ, Bahat G, Bauer J ym. Writing group for the European working group on sarcopenia in older people 2 (EWGSOP2), and the Extended group for EWGSOP2. Sarcopenia: revised European consensus on definition and diagnosis. Age Ageing 2019;48:16–31.
7
Eskelinen K, Hartikainen S, Nykänen I. Is loneliness associated with malnutrition in older people? Int J Geront 2016;1:43–5.
8
Walls AW, Steele JG. The relationship between oral health and nutrition in older people. Mech Ageing Dev 2004;125:853–7.
9
Marcenes W, Steele JG, Sheiham A ym. The relationship between dental status, food selection, nutrient intake, nutritional status, and body mass index in older people. Cad Saude Publica 2003;19:809–16.
10
Jyväkorpi SK, Pitkälä KH, Puranen TM ym. High intake of nonmilk extrinsic sugars is associated with protein and micronutrient dilution in home-dwelling and institutionalized older people. J Am Med Dir Assoc 2017;18:301–5.
11
Cereda E, Pedrolli C, Klersy C, ym. Nutritional status in older persons according to healthcare setting: a systematic review and meta-analysis of prevalence data using MNA®. Clin Nutr 2016;35:1282–90.
12
Peng X, Cheng L, You Y ym. Oral microbiota in human systematic diseases. Int J Oral Sci 2022;14:14.
13
Kvalheim SF, Strand GV. A narrative of oral care in palliative patients. Int J Environ Res Public Health 2022;19:6306.
14
Desai JP, Nair RU. Oral health factors related to rapid oral health deterioration among older adults: a narrative review. J Clin Med 2023;12:3202.
15
Woelber JP, Al-Ahmad A, Alt KW. On the pathogenicity of the oral biofilm: a critical review from a biological, evolutionary, and nutritional point of view. Nutrients 2022;14:2174.
16
Sifuentes AMF, Lapane KL. Oral health in nursing homes: what we know and what we need to know. J Nurs Home Res Sci 2020;6:1–5.
17
Müller F, Chebib N, Maniewicz S, Genton L. The impact of xerostomia on food choices – a review with clinical recommendations. J Clin Med 2023;12:4592.
18
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä. Karies (hallinta). Käypä hoito -suositus 10.1.2023. www.kaypahoito.fi
19
Hu J, Andablo-Reyes E, Mighell A, Pavitt S, Sarkar A. Dry mouth diagnosis and saliva substitutes – a review from a textural perspective. J Texture Stud 2021;52:141–56.
20
Liu B, Dion MR, Jurasic MM, Gibson G, Jones JA. Xerostomia and salivary hypofunction in vulnerable elders: prevalence and etiology. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2012;114:52–60.
21
Wolff A, Joshi RK, Ekström J ym. A guide to medications inducing salivary gland dysfunction, xerostomia, and subjective sialorrhea: a systematic review sponsored by the world workshop on oral medicine VI. Drugs R D 2017;17:1–28.
22
Koskinen S, Lundqvist A, Ristiluoma N, toim. Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa 2011. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Raportti 68/2012. http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/90832/URN_ISBN_978-952-245-769-1.pdf?sequence=1
23
Schierz O, Baba K, Fueki K. Functional oral health-related quality of life impact: a systematic review in populations with tooth loss. J Oral Rehabil 2021;48:256–70.
24
Criten S, Andersson P, Renvert S ym. Oral health status among 60-year-old individuals born in 1941–1943 and 1954–1955 and 81-year-old individuals born in 1922–1924 and 1933–1934, respectively: a cross-sectional study. Clin Oral Investig 2022;26:6733–42.
25
Saarela RKT, Hiltunen K, Kautiainen H ym. Oral hygiene and health-related quality of life in institutionalized older people. Eur Geriatr Med 2022;13:213–20.
26
Veseli E, Staka G, Tovani-Palone MR. Evaluation of red-complex bacteria loads in complete denture patients: a pilot study. BDJ Open 2023;9:7.
27
Zorawna M, Mäntylä P, Pitkälä K ym. Relationship of occlusal status with health-related quality of life among older adults in long-term care facilities. J Oral Rehabil 2023;50:452–9.
28
Saarela RK, Soini H, Hiltunen K ym. Dentition status, malnutrition and mortality among older service housing residents. J Nutr Health Aging 2014;18:34–8.
29
Morais JA, Heydecke G, Pawliuk J, Lund JP, Feine JS. The effects of mandibular two-implant overdentures on nutrition in elderly edentulous individuals. J Dent Res 2003;82:53–8.
30
Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko). Implanttikiinnitteinen kokoproteesi alaleuan hampaattomuuden hoidossa. Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston suositus 28.8.2023. https://palveluvalikoima.fi/etusivu
31
Peres MA, Macpherson LMD, Weyant RJ ym. Oral diseases: a global public health challenge. Lancet 2019;394:249–60.
32
Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko). Huonon suuhygienian aiheuttaman sairastumisriskin pienentäminen omahoidon tuella ja elintapaohjauksella korkean riskin potilailla. Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston suositus 28.8.2023. https://palveluvalikoima.fi/etusivu
33
Wilson NJ, Lin Z, Villarosa A ym. Countering the poor oral health of people with intellectual and developmental disability: a scoping literature review. BMC Public Health 2019;19:1530.
34
Wu XS, Miles A, Braakhuis AJ. Texture-modified diets, nutritional status and mealtime satisfaction: a systematic review. Healthcare (Basel) 2021;9:624.
35
Chalmers JM, King PL, Spencer AJ, Wright FAC, Carter KD. The oral health assessment tool – validity and reliability. Aust Dent J 2005;50:191–9.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030