Lehti 46: Katsaus­artikkeli 46/2019 vsk 74 s. 2650 - 2654

Liikunta tukee mielen toipumista

Liikunta vähentää masennusoireita ja voi vähentää ahdistuneisuutta sekä traumaperäisen stressihäiriön ylivireysoireita.

Osana hoidon kokonaisuutta liikunta tukee toipumista myös vaikeissa mielenterveyshäiriöissä.

Liikuntaneuvonta ja liikuntaan ohjaaminen tulee aloittaa jo hoidon alkuvaiheessa.

Kestävyysliikuntaa on tutkittu mielenterveysongelmissa enemmän kuin lihasvoimaharjoittelua.

Tanja LaukkalaKatriina Kukkonen-Harjula

Liikunta osana terveellisiä elämäntapoja auttaa kohentamaan ja ylläpitämään fyysistä ja psyykkistä terveyttä (1). Tutkimustieto liikunnan terveyshyödyistä mielenterveysongelmien hoidossa ja kuntoutuksessa alkaa olla vahvaa (1,2). Lisää tietoa tarvitaan siitä, minkälainen liikunta on vaikuttavinta eri tilanteissa ja miten sitä hyödynnetään osana hoitoa (1,3,4,5,6).

Euroopan psykiatriyhdistys (EPA) suosittaa liikunnan ottamista mukaan myös vaikeiden mielenterveyden häiriöiden hoitoon. 20 systemaattiseen katsaukseen perustuvassa kannanotossa vuodelta 2018 käsitellään erityisesti masennusta, skitsofreniaa ja kaksisuuntaista mielialahäiriötä (6).

Tutkimusnäyttöä liikunnan hyödyistä mielenterveysongelmissa on eniten masennuksessa. Myös skitsofreniapotilailla aerobinen liikunta vähentää oireita, edistää kognitiivista toipumista ja kohentaa elämänlaatua. Sen sijaan kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä liikuntainterventioiden yhdistämistä muuhun hoitoon on tutkittu niukasti (1,6).

Masennuksen, ahdistuneisuushäiriöiden ja traumaperäisten stressihäiriöiden diagnostiikkaa ja hoitoa käsitellään niitä koskevissa Käypä hoito -suosituksissa (7,8,9). Ahdistuneisuushäiriöiden suositus kattaa julkisten paikkojen pelon, paniikkihäiriön, sosiaalisten tilanteiden pelon ja yleistyneen ahdistuneisuushäiriön (8). Psykoterapeuttiset hoidot ja masennuslääkkeet ovat keskeisiä näiden häiriöryhmien näyttöön perustuvassa hoidossa. Tärkeää on myös psykoedukaatio siitä, mitä itse voi tehdä toipumisen hyväksi, liikuntaharjoittelu mukaan lukien. Aktiiviseksi kuntoutujaksi voi motivoida jo tieto siitä, että liikunta tukee kokonaishoitoa ja että se voi koostua myös lyhyistä hetkistä pitkin päivää.

Tässä katsauksessa käsitellään liikuntaharjoittelua erityisesti masennus- ja ahdistuneisuusoireiden ja traumaperäisten stressioireiden hoidossa. Emme käsittele liikunnan käyttöä mielenterveysongelmien ehkäisyssä, emmekä liikunnan rajapinnoilla olevia taidelajeja (kuten tanssilajit) tai yhdistelmäinterventioita, joissa voi olla esimerkiksi itämaiseen filosofiaan perustuvia mielen ja kehon harjoitteita.

Liikuntaharjoittelututkimuksen haasteita

Kun tutkitaan liikuntaharjoittelun vaikutuksia henkilöillä, joilla on mielenterveysongelmia, tarvitaan liikuntalääketieteen ja psykiatrian yhteistyötä. Aerobista liikuntaa on tutkittu enemmän kuin lihasvoimaharjoittelua, ainakin osittain siksi, että aerobinen liikunta edeltävine ohjeistuksineen on helpompi toteuttaa kuin voimaharjoittelu. Tyypillisesti psykiatrian alan tutkimusraporteissa diagnostiikka on toteutettu ja raportoitu yksityiskohtaisesti, mutta liikuntainterventio seurantoineen voi olla niukasti kuvattu. Liikuntalääketieteellisissä tutkimuksissa taas tutkittavien joukko voi olla oireiden vaikeusasteelta hyvin vaihteleva, terveistä ja lieväoireisista sairaalapotilaisiin. Harjoittelun haittavaikutuksia ja kustannuksia raportoidaan harvoin (6). Edellä mainitut näkökulmat tekevät tulosten sovellettavuuden arvioinnista vaativaa (10).

Kun masennusta, ahdistuneisuushäiriöitä tai traumaperäisiä häiriöitä käsitellään sairautena, oireiden kesto, niiden aiheuttama haitta ja toimintakykyvaje täyttävät sovitut diagnostiset kriteerit. Kuten psykososiaalisissa interventioissa, liikuntaharjoittelututkimuksessa koe- ja vertailuryhmän interventiot voivat olla tunnistettavia osallistujille, mikä voi aiheuttaa elintapamuutoksia myös verrokeilla. Tulosten vaihtelevuutta voivat osaltaan lisätä myös oireilun muuttuva vaikeusaste sekä liikuntalajin ja liikunnan tehon (kuormittavuuden) erot. Liikuntaharjoittelu voi ylikorostua erityisesti tunnollisilla, pakonomaiseen käyttäytymiseen alttiilla, joustamattomilla tai tuloshakuisilla henkilöillä. Tällöin se voi johtaa pakonomaiseen liikuntakäyttäytymiseen, ylirasitustilaan ja liikuntavammoihin.

Väestön liikuntasuositukset

Väestön liikuntasuosituksia, jotka perustuvat tieteelliseen näyttöön, on laadittu USA:ssa 1990-luvulta lähtien, ja ne on otettu käyttöön monissa muissakin maissa. Suositusten mukaan aikuinen tarvitsee sekä aerobista liikuntaa että lihasvoimaharjoittelua. Liikunnan pitäisi mielellään olla päivittäistä.

USA:n terveysministeriön uusimmassa suosituksessa vuodelta 2018 (11) (taulukko 1) kestävyysliikunnan viikoittaisen määrän ylärajaa on kasvatettu ja vaatimus liikuntakerran vähintään 10 minuutin kestosta on poistettu. Suosituksen perusteluina on esitetty laaja tutkimusnäyttö (12) liikunnan terveysvaikutuksista. Uutta tietoa aiemman näytön vahvistukseksi on mm. liikunnan vaikutuksista aivoterveyteen: liikunta vähentää ahdistuneisuus- ja masennusoireilun riskiä sekä parantaa kognitiivisia toimintoja, unen laatua ja elämänlaatua.

Päivittäisen liikkumisen lisäämisen ohella tarvitaan istumisen ja muun paikallaan olon vähentämistä. Yli kahden tunnin pituista yhtäjaksoista istumista on syytä välttää. Istuminen kannattaa katkaista ainakin nousemalla ylös, ja jos mahdollista, liikuskella muutaman minuutin ajan (13). Seurantatutkimuksissa paikallaan olon on todettu olevan yhteydessä kokonaiskuolleisuuteen ja monien pitkäaikaissairauksien, kuten valtimosairauksien ja tyypin 2 diabeteksen, ilmaantumiseen (14). Paikallaan olo (sedentary behaviour) on yhteydessä myös masennusoireisiin poikittais- ja pitkittäistutkimuksissa (15,16).

Edellä mainitut väestön yleiset liikuntasuositukset ovat sovellettavissa myös erilaisissa sairauksissa ja oireissa, koska liikunnan suhteellinen kuormitus arvioidaan aina kunkin henkilön maksimaalisesta suorituksesta.

Liikuntaharjoittelu masennuksen hoidossa

Kolmen viime vuosikymmenen aikana liikuntaharjoittelusta ja masennusoireilusta on laadittu useita systemoituja katsauksia ja meta-analyysejä. Cochrane-katsaus aiheesta on päivitetty vuonna 2013 (17), ja siinä on 39 tutkimusta ja 2 326 potilasta. Tutkijat totesivat liikuntaharjoittelun vähentävän masennusoireita. Tulokset liikunnasta verrattuna muihin vaikuttaviksi osoitettuihin masennuksen hoitomuotoihin jäivät kuitenkin epävarmoiksi, samoin tulokset erilaisten liikuntamuotojen vertailusta. Kahdessa uudemmassa meta-analyysissä esitellään tuloksia aerobisen liikunnan (18) ja lihasvoimaharjoittelun (19) hyödyistä masennuksessa.

Morresin ym. (18) meta-analyysissä oli mukana 11 tutkimusta ja 455 iältään 18–65-vuotiasta potilasta. Osallistujia rekrytoitiin mielenterveyspalveluista siten, että vaatimuksena oli joko diagnosoitu masennus tai lähete mielenterveyspalveluihin masennuksen vuoksi, mutta oirekuva ei saanut olla psykoottistasoinen. Mukana oli avohoito- ja sairaalapotilaita.

Liikuntaharjoittelua verrattiin muuhun vaikuttavaan masennuksen hoitomuotoon (kuten masennuslääkitykseen, psykoterapiaan tai hoidon odottamiseen jonotuslistalla), muttei toiseen liikuntainterventioon. Osalla tutkittavista oli käytössä lisäksi jokin muu masennuksen hoito, ja lääkehoidoissa pyrkimyksenä oli, että annos oli vakaa tutkimuksen alussa.

Aerobinen harjoittelu oli suunniteltu toteutettavaksi kohtalaisen kuormittavana, 45 minuuttia keskimäärin kolmesti viikossa yhdeksän viikon ajan. Harjoittelu oli useimmiten valvottua ryhmäliikuntaa, kuten kävelyä ulkona tai liikuntaa kuntosalilla (ergometripolkemista tai kävelymatolla kävelyä). Sekä liikunta- että vertailuryhmissä keskeyttäneiden osuus oli keskimäärin 15 %. Liikunta vähensi masennusoireita kliinisesti merkittävästi. Kolmessa tutkimuksessa oli mukana hoitoresistenttejä masennuspotilaita, ja kliininen hyöty koski myös tätä ryhmää.

Lihasvoimaharjoittelua käsittelevään Gordonin ym. meta-analyysiin (19) hyväksyttiin 33 satunnaistettua tutkimusta, ja mukana oli 1 877 keski-iältään 52-vuotiasta henkilöä, joista monella oli myös somaattisia sairauksia. Kuudessa tutkimuksessa osallistujilla oli kliininen masennus- tai ahdistuneisuusdiagnoosi. Kahdeksassa tutkimuksessa osallistujille ei ollut asetettu varsinaista diagnoosia, mutta oirekartoitus viittasi masennukseen. Voimaharjoittelua oli suunniteltu tehtäväksi useimmiten kolmesti viikossa, ja harjoittelun kokonaiskesto oli keskimäärin 16 viikkoa.

Harjoittelu vähensi masennusoireita kohtalaisesti, erityisesti niillä, joilla oireet olivat lieviä tai keskivaikeita. Tulos ei ollut riippuvainen osallistujien iästä, terveydentilasta tai voimaharjoittelun toteuttamistavoista.

Ruotsalaisessa satunnaistetussa Regassa-tutkimuksessa (20,21,22,23) oli 945 osallistujaa. Tutkimuksessa verrattiin 12 viikon valvottua liikuntaharjoittelua, verkkopohjaista psykologin tukemaa kognitiivista psykoterapiaa ja perusterveydenhuollon lääkärin toteuttamaa tavanomaista hoitoa. Strukturoidun haastattelun ja oirekartoituskyselyjen perusteella noin 70 % osallistujista kärsi masennus- ja ahdistuneisuushäiriöistä ja noin 20 % traumaperäisestä stressihäiriöstä; samanaikaissairastavuus oli yleistä. Osallistujat olivat keski-iältään 43-vuotiaita, ja naisia heistä oli yli kaksi kolmasosaa. Kustakin ryhmästä keskimäärin 24–31 %:lla oli masennuslääkehoito. Liikuntaintervention (60 min kolmesti viikossa) osallistujat satunnaistettiin edelleen kolmeen ryhmään: kevyeen harjoitteluun (venyttely- ja tasapainoharjoitukset), kohtuukuormitteiseen aerobic-harjoitteluun tai raskaaseen aerobic-harjoitteluun. Hoito toteutui paremmin verkkoterapiaryhmässä (osallistumisosuus 60 % määrätyistä hoitokerroista) kuin liikuntaryhmässä (33 %). Liikuntaryhmäläisistä 41 % ei osallistunut ollenkaan harjoituksiin.

Liikunta ja psykoterapia kumpikin olivat 12 viikon jälkeen vähentäneet masennusoireita enemmän kuin tavanomainen hoito. Ryhmien välinen ero tasoittui 9 kk:n seurannassa, niin että kaikissa ryhmissä noin puolella osallistujista MADRS-masennusoirepistemäärä (Montgomery–Åsberg Depression Rating Scale) oli puolittunut alkutilanteeseen verrattuna. Vuoden kuluttua ryhmien välillä ei ollut tilastollista eroa. Masennus lievittyi keskimäärin kohtalaisesta lievään.

Tuloksiin vaikutti mahdollisesti myös se, että vuorovaikutusta saattoi olla aktiiviryhmissä enemmän kuin tavanomaisen hoidon ryhmässä. Intervention kesto oli 12 viikkoa, ja liikuntaryhmiin osallistuminen oli varsin heikkoa. Nämä seikat korostavat seurannan tärkeyttä.

Liikuntaharjoittelu ahdistuneisuushäiriöissä

Maailmanlaajuisessa World Mental Health Survey -poikittaisaineistossa vähäinen liikunta oli yhteydessä ahdistuneisuuden esiintymiseen (24). Laajassa ruotsalaisessa väestötutkimuksessa niillä, jotka liikkuivat vähintään 150 minuuttia viikossa, oli vähemmän itseilmoitettuja ahdistuneisuusoireita kuin vähän liikkuvilla (25). 13 vuoden seurannassa liikkumismäärä ei ollut yhteydessä uusien ahdistuneisuusoireiden ilmaantumiseen.

Liikuntaharjoittelun vaikutuksista henkilöillä, joilla on diagnosoitu ahdistuneisuushäiriö, on julkaistu useita satunnaistettuihin tutkimuksiin perustuvia systemoituja katsauksia ja meta-analyysejä (8,26,27,28). Stonerockin ym. katsauksessa (26) 12 tutkimuksessa oli mukana 736 tutkittavaa. Nämä kärsivät ahdistusoireista tai traumaperäisen stressihäiriön oireista tai sairastivat tarkemmin määrittelemätöntä diagnosoitua ahdistuneisuushäiriötä, paniikkihäiriötä, sosiaalisten tilanteiden pelkoa tai yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä. Liikuntaharjoittelu oli useimmiten kestävyysliikuntaa, ja interventioiden kesto vaihteli 2 viikosta puoleen vuoteen (keskimäärin 10 viikkoa). Neljässä tutkimuksessa liikuntaharjoittelu vähensi ahdistuneisuusoireita verrattuna verrokkien oireisiin. Näissä tutkimuksissa osallistujat olivat lievempioireisia. Kolmessa tutkimuksessa harjoittelu ei vähentänyt oireita, ja lopuissa tulokset olivat ristiriitaisia.

Stubbsin ym. meta-analyysissä (27) oli mukana 262 aikuista, joilla oli diagnosoitu yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, paniikkihäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko, traumaperäinen stressihäiriö tai pakko-oireinen häiriö. Harjoittelu oli kaikissa tutkimuksissa aerobista liikuntaa, ja sen kesto oli keskimäärin 9 viikkoa. Harjoittelu vähensi ahdistuneisuusoireita kohtalaisesti.

Lue myös

Lihasvoimaharjoittelua tarkastelevaan Gordonin ym. meta-analyysiin (28) kohdejoukoksi oli valittu sekä terveitä että erilaisista somaattisista ja psyykkisistä ongelmista kärsiviä. Ahdistusoireita seurattiin liikuntaharjoittelun ajan jollakin oirekartoitusmittarilla. 16 tutkimuksessa oli 922 osallistujaa. Harjoittelu oli useimmiten ohjattua, toteutui 2–5 päivänä viikossa ja kesti keskimäärin 11 viikkoa. Lihasvoimaharjoittelu vähensi oireita sekä niillä, joilla oli yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, että niillä, joilla oli lievempiä ahdistuneisuusoireita.

Liikuntaharjoittelu traumaperäisessä stressihäiriössä

Rosenbaumin ym. meta-analyysissä (29) oli neljä satunnaistettua tutkimusta ja yhteensä 200 iältään 34–52-vuotiasta, traumaperäisestä stressihäiriöstä (PTSD) kärsivää potilasta (täysi tai osittainen oirekuva). Tutkimuksista kaksi koski joogaa, yksi 12 kertaa altistusterapian lisänä toteutettua kohtuukuormitteista kuntopyöräharjoittelua (17 potilasta) ja yksi 12 viikon jaksoa valvottua aerobisen ja voimaharjoittelun yksilöllistä yhdistelmää (81 sairaalapotilasta; kyseessä oli meta-analyysin tekijän oma tutkimus).

Meta-analyysissä kahdessa liikuntatutkimuksessa, joihin osallistuneilla oli DSM:n mukainen traumaperäisen stressihäiriön diagnoosi, todettiin vain hyvin vähäinen PTSD-oireiden väheneminen (29). Vuonna 2018 on julkaistu brittiläisen National Institute of Clinical Excellence -järjestön ja International Society of Traumatic Stress Studies -yhdistyksen päivitetyt traumaperäisen stressihäiriön hoitosuositukset (30,31), joissa kiinnitetään huomiota liikuntatutkimusten niukkuuteen PTSD:n hoidossa. Uudemmat katsaukset tuovat esiin aerobisen liikunnan hyötyä PTSD:n ylivireysoireissa sekä liikunnan yleisiä terveyshyötyjä myös PTSD-potilailla (32,33).

Miten soveltaa tutkimustietoa käytännössä?

Useille hyviä tuloksia saavuttaneille eli oireita vähentäneille interventioille on yhteistä se, että liikunta on ollut ryhmämuotoista (1). Liikunnan kautta tulevat sosiaaliset suhteet voivat muodostua merkityksellisiksi ja harjoittelumotivaatiota ylläpitäviksi. Kaikille ryhmämuotoisuus ei kuitenkaan sovi, ja erityisesti he tarvitsevat liikunnan ammattilaisen yksilöohjausta. Liikunnanohjaaja on tärkeä harjoittelun yksityiskohtien ohjauksessa, motivoinnissa ja seurannassa.

Harjoittelun aloittaminen ja sen jatkaminen ovat vaativia masentuneelle, koska oireet kuten heikentynyt yleinen motivaatio ja itsearvostus sekä uupumus voivat sinänsä vähentää liikkumista. Liikunnan ammattilainen, jolla on myös psykiatrista osaamista, voi madaltaa kynnystä. Yhdessä asiakkaan kanssa suunnitellaan harjoitteluohjelma, jossa edetään pienin tavoittein ja jossa sovitaan seurannasta. Taulukossa 2 on esitetty säännöllisen liikunnan aloittamista tukevia ohjeita.

Käytännön työssä harjoitteluohjelma tulisi suunnitella yksilöllisesti henkilön liikuntatottumukset ja aiemmat liikkumiskokemukset huomioiden. Psyykkisten oireiden lisäksi on huomioitava erityisesti verenkierto- sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat (1).

Liikunnan hyvinvointia lisääviä vaikutuksia on selitetty sekä psykologisin että fysiologisin mekanismein (34). Liikunta auttaa ottamaan etäisyyttä arjen kuormitukseen. Psykologisia mekanismeja ovat mm. diversio (liikunta vie pois kielteisistä ajatuksista) ja "mastery" (uusien liikuntataitojen oppiminen ja hallinta). Fysiologisista mekanismeista keskeisiä ovat aivojen endorfiinien erityksen tehostuminen ja hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakselin hormonitoiminnassa kortisolin erityksen väheneminen. Osa liikunnan vaikutuksista voi ilmetä jo yhden liikkumiskerran jälkeen.

Liikunnan tulisi kuulua osaksi mielenterveyden häiriöiden hoitoa kuten Euroopan psykiatriyhdistyksen tutkimusnäyttöön perustuva kannanotto ja Firthin ym. tuore konsensuskannanotto suosittelevat (7,35). Depression Käypä hoito -suosituksen mukaan liikuntaa voidaan aina suositella osaksi kokonaishoitoa, mutta se ei korvaa masennuksen muuta hoitoa (8). Liikkumaan voidaan kannustaa yleisten liikuntasuositusten mukaisesti (35) (taulukko 1). Liikunnalla on edullisia vaikutuksia lisäksi valtimosairauksien vaaratekijöihin ja moniin fyysisisiin pitkäaikaissairauksiin. Liikuntaneuvonta tulisi ottaa mukaan jo hoidon alkuvaiheessa, mutta se on syytä muistaa myöhemminkin osana toipumisen tukemista.


Sidonnaisuudet

Tanja Laukkala ja Katriina Kukkonen-Harjula: Ei sidonnaisuuksia.


Kirjallisuutta
1
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Käypä hoito -johtoryhmän asettama työryhmä. Liikunta. Käypä hoito -suositus 30.1.2016. www.kaypahoito.fi
2
Rebar AL, Stanton R, Geard D, Short C, Duncan MJ, Vandelanotte C. A meta-meta-analysis of the effect of physical activity on depression and anxiety in non-clinical adult populations. Health Psychol Rev 2015;9:366–78.
3
Lederman O, Suetani S, Stanton R ym. Embedding exercise interventions as routine mental health care: implementation strategies in residential, inpatient and community settings. Australas Psychiatry 2017;25:451–5.
4
Chekroud SR, Gueorguieva R, Zheutlin AB ym. Association between physical exercise and mental health in 1.2 million individuals in the USA between 2011 and 2015: a cross-sectional study. Lancet Psychiatry 2018;5:739–46.
5
Ströhle A. Sports psychiatry: mental health and mental disorders in athletes and exercise treatment of mental disorders. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci 2019;269:485–98.
6
Stubbs B, Vancampfort D, Hallgren M ym. EPA guidance on physical activity as a treatment for severe mental illness: a meta-review of the evidence and Position Statement from the European Psychiatric Association (EPA), supported by the International Organization of Physical Therapists in Mental Health (IOPTMH). Eur Psychiatry 2018;54:124–44.
7
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Depressio. Käypä hoito -suositus 6.7.2016. www.kaypahoito.fi
8
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Psykiatriyhdistys ry:n ja Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen asettama työryhmä. Ahdistuneisuushäiriöt. Käypä hoito -suositus 7.1.2019. www.kaypahoito.fi
9
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Traumaperäinen stressihäiriö. Käypä hoito -suositus 17.12.2014. www.kaypahoito.fi
10
Schuch FB, Morres ID, Ekkekakis P, Rosenbaum S, Stubbs B. A critical review of exercise as a treatment for clinically depressed adults: time to get pragmatic. Acta Neuropsychiatrica 2017;29:65–71.
11
U.S. Department of Health and Human Services. Physical Activity Guidelines for Americans, 2nd edition. Department of Health and Human Services, Washington, DC, U.S. 2018. https://health.gov/paguidelines/second-edition
12
2018 Physical Activity Guidelines Advisory Committee. 2018 Physical Activity Guidelines Advisory Committee Scientific Report. Washington, DC: U.S. Department of Health and Human Services, 2018. https://health.gov/paguidelines/secondedition/report/pdf/PAG_Advisory_Committee_Report.pdf
13
Husu P, Aittasalo M, Kukkonen-Harjula K. Jaloittele välillä! – perusteluja ja ratkaisuja istumisen ja muun paikallaanolon vähentämiseen. Liikunta & Tiede 2016;53(2–3):17–23.
14
Sosiaali- ja terveysministeriö. Istu vähemmän – voi paremmin! Kansalliset suositukset istumisen vähentämiseen. Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2015. Edita Prima Oy, Helsinki 2015. www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/126296/STM_esite_210x210_Kansalliset%20suositukset%20istumisen%20v%C3%A4hent%C3%A4miseksi_sisus_net_jpg..pdf?sequence=1
15
Biswas A, Oh PI, Faulkner GE ym. Sedentary time and its association with risk for disease incidence, mortality, and hospitalization in adults: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med 2015;162:123–32.
16
Zhai L, Zhang Y, Zhang D. Sedentary behaviour and the risk of depression: a meta-analysis. Br J Sports Med 2015;49:705–9
17
Cooney GM, Dwan K, Greig CA ym. Exercise for depression. Cochrane Database Syst Rev 2013;9:CD004366
18
Morres ID, Hatzigeorgiadis A, Stathi A ym. Aerobic exercise for adult patients with major depressive disorder in mental health services: A systematic review and meta-analysis. Depress Anxiety 2019;36:39–53.
19
Gordon BR, McDowell CP, Hallgren M, Meyer JD, Lyons M, Herring MP. Association of efficacy of resistance exercise training with depressive symptoms: Meta-analysis and meta-regression analysis of randomized clinical trials. JAMA Psychiatry 2018;75:566–76.
20
Hallgren M, Helgadóttir B, Herring MP ym. Exercise and internet-based cognitive-behavioural therapy for depression: multicentre randomised controlled trial with 12-month follow-up. Br J Psychiatry 2016;209:414–20.
21
Rahman MS, Helgadóttir B, Hallgren M ym. Cardiorespiratory fitness and response to exercise treatment in depression. B J Psych Open 2018;4:346–51.
22
Helgadóttir B, Forsell Y, Hallgren M, Möller J, Ekblom Ö. Long-term effects of exercise at different intensity levels on depression: A randomized controlled trial. Prev Med 2017;105:37–46.
23
Kraepelien M, Mattsson S, Hedman-Lagerlöf E ym. Cost-effectiveness of internet-based cognitive-behavioural therapy and physical exercise for depression. B J Psych Open 2018;4:265–73.
24
Stubbs B, Koyanagi A, Hallgren M ym. Physical activity and anxiety: A perspective from the World Health Survey. J Affect Disord 2017;208:545–52.
25
Hallgren M, Nguyen TT, Herring MP ym. Associations of physical activity with anxiety symptoms and disorders: Findings from the Swedish National March Cohort. Gen Hosp Psychiatry 2019;58:45–50.
26
Stonerock GL, Hoffman BM, Smith PJ, Blumenthal JA. Exercise as treatment for anxiety: Systematic review and analysis. Ann Behav Med 2015;49:542–56.
27
Stubbs B, Vancampfort D, Rosenbaum S ym. An examination of the anxiolytic effects of exercise for people with anxiety and stress-related disorders: A meta-analysis. Psychiatry Res 2017;249:102–8.
28
Gordon BR, McDowell CP, Lyons M, Herring, MP. The effects of resistance exercise training on anxiety: A meta-analysis and meta-regression analysis of randomized controlled trials. Sports Med 2017;47:2521–32.
29
Rosenbaum S, Vancampfort D, Steel Z, Newby J, Ward PB, Stubbs B. Physical activity in the treatment of post-traumatic stress disorder: A systematic review and meta-analysis. Psychiatry Res 2015;230:130–6.
30
Post-traumatic stress disorder. NICE guidelines [NG116]. December 2018. www.nice.org.uk/guidance/ng116
31
Posttraumatic Stress Disorder Prevention and Treatment Guidelines. Methodology and Recommendations. International Society for Traumatic stress Studies. www.istss.org/getattachment/Treating-Trauma/New-ISTSS-Prevention-and-Treatment-Guidelines/ISTSS_PreventionTreatmentGuidelines_FNL-March-19-2019.pdf.aspx
32
Hegberg NJ, Hayes JP, Hayes SM. Exercise intervention in PTSD: A narrative review and rationale for implementation. Front Psychiatry 2019;10:133.
33
Vancampfort D, Stubbs B, Richards J ym. Physical fitness in people with posttraumatic stress disorder: a systematic review. Disabil Rehabil 2017;39:2461–7.
34
Wegner M, Helmich I, Machado S, Nardi AE, Arias-Carrion O, Budde H. Effects of exercise on anxiety and depression disorders: review of meta- analyses and neurobiological mechanisms. CNS Neurol Disord Drug Targets 2014;13:1002–14.
35
Firth J, Siddiqi N, Koyanagi A ym. The Lancet Psychiatry Commission: a blueprint for protecting physical health in people with mental illness. Lancet Psychiatry 2019;6:675–712.
36
Blumenthal JA, Smith PJ, Hoffman BM. Opinion and evidence: Is exercise a viable treatment for depression? ACSMs Health Fit J 2012;16(4):14–21.

English summary

Physical activity supports psychiatric recovery

Physical activity promotes health and well-being in many ways. Exercise is beneficial in many psychiatric disorders, including more severe disorders. This review assesses the current literature and good clinical practices, especially in the management and rehabilitation of persons with symptoms of depression, anxiety or posttraumatic stress disorder (PTSD) and patients with diagnosed disorders. Both aerobic and resistance training ameliorate depressive symptoms. There is less research on exercise with regard to anxiety or post-traumatic symptoms. Participants in training trials have shown a range from almost asymptomatic participants to psychiatric inpatients, and exercise regimens have been prescribed at almost all levels of symptom severity. Among exercise regimens, supervised group exercise e.g. walking has often been applied, and the duration of training has usually been around three months. Available evidence supports physical exercise regimens as an add-on treatment in all three conditions mentioned above. Exercise recommendations for persons with major depression, anxiety disorders or PTSD follow the updated U.S. guidelines (2018) on physical activity for the general population, i.e. 150–300 minutes weekly of moderate-intensity aerobic exercise (e.g. brisk walking) or 75-150 minutes of strenunous exercise (e.g. running)and resistance training twice weekly. To avoid sedentary behaviour and increase physical activity in daily life, health-care personnel should draw an individual plan together with the patient, help to choose an activity according to individual preferences, and follow its progression. Follow-up with a health-care or an exercise specialist is essential to make physical activity a part of everyday life.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030