Lääkärilehti 100 vuotta Suom Lääkäril 2022;77:e32353, www.laakarilehti.fi/e32353

Miten sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta pitäisi tutkia?

• Vaikuttavuuden tutkiminen edellyttää, että interventioryhmät ovat vertailukelpoisia. Keinona on satunnaistaminen ryhmiin tai vertaisten hoitamien ryhmien havainnointi.

• Yksittäisen intervention vaikuttavuuden arvioinnissa satunnaistettu kontrolloitu koe on ensisijainen menetelmä, mutta vertaiskontrolloitu tutkimus on usein myös mahdollinen.

• Vertaiskontrolloitu tutkimus on paras menetelmä palveluketjujen ja palvelujärjestelmien vaikuttavuuden arvioinnissa.

• Vuorovaikutuksen tuottamaa vaikuttavuutta arvioidaan ensisijaisesti vertaiskontrolloiduilla tutkimuksilla.

Antti Malmivaara

Sosiaali- ja terveydenhuollon interventioiden vaikuttavuutta arvioitaessa tuloksista tulee olla poistettu muut vaikutukset kuin ne, jotka ovat seurausta ammattilaisten toiminnasta (1). Kyse on siis aina hoidon tai muun palvelun vaikuttavuudesta.

Tutkimuksen ja arvioinnin periaatteet ovat yhtenevät: mahdollisimman luotettava tieto päätöksenteon pohjaksi. Kyky arvioida tulosten epävarmuutta on ensisijaisen tärkeä – onhan kyse tiedosta, jonka soveltamisella on välitön vaikutus potilaisiin ja asiakkaisiin.

Vaikuttavuuden arviointi edellyttää huolellista tutkimus- tai arviointiasetelmaa sekä tilastollisten menetelmien käyttöä (2). Asetelmassa verrataan vähintään kahta toimintatapaa toisiinsa siten, että tutkittavat ryhmät ovat alkutilanteessa vertailukelpoisia. Pelkkä hoitotulosten mittaaminen ennen–jälkeen-asetelmassa jättää vaikuttavuuden tuntemattomaksi (”unknowable”) (2). Hoitojen tuloksellisuutta arvioivan toimintatavan (ns. value based medicine) tavoitteena onkin siirtää huomio hoitosuoritteista potilaiden ja asiakkaiden saamiin hoitotuloksiin (3) (kuvio 1).

Satunnaistetulla kontrolloidulla kokeella (randomized controlled trial, RCT) saadaan tietoa yksittäisen toimenpiteen, esimerkiksi lääkehoidon tai kirurgian vaikuttavuudesta (4). Kokeet tehdään standardoiduissa olosuhteissa, jollaisia ei reaalimaailmassa ole, ja ne tuottavat tietoa kokeellisesta vaikuttavuudesta tai kokeellisesta kustannusvaikuttavuudesta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa toimenpiteen vaikuttavuus kuitenkin vaihtelee potilaiden ja asiakkaiden ominaispiirteiden, interventioiden toteutumisen, hoitojärjestelmien toiminnan sekä henkilöstön osaamisen mukaan. Arkivaikuttavuus tai arkikustannusvaikuttavuus saavutetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpiteillä soveltamalla osaamista ja tieteellisten tutkimusten tuloksia arjen potilas- ja asiakastyöhön (5).

Arkivaikuttavuutta ja arkikustannusvaikuttavuutta voidaan tutkia pelkkään havainnointiin perustuvilla vertaiskontrolloiduilla tutkimuksilla (benchmarking controlled trial, BCT) (6,7,8) (kuvio 2).

Tämän artikkelin tavoitteena on kuvata vaikuttavuustutkimusten menetelmän valintaa (RCT tai BCT) ja käyttöä terveydenhuollon vaikuttavuuden ja toimenpiteiden haittavaikutusten arvioinnissa. Käsittelyn ulkopuolelle jäävät järjestelmälliset katsaukset ja meta-analyysit sekä kustannusvaikuttavuuden arvioinnit. Artikkelissa esitetyt periaatteet pätevät kuitenkin myös näihin (9).

Hoidon biologinen vaikuttavuus

Pelkkää biologista vaikuttavuutta on mahdollista tutkia silloin, kun kyseessä on lääkehoito tai kirurginen toimenpide tai potilaaseen kohdistetaan sähkömagneettista tai mekaanista energiaa (kuvio 3A) (10). Biologisen vaikuttavuuden selvittämiseksi on tehtävä kaksoissokkoutettu satunnaistettu kontrolloitu koe, jossa hoitoa antavat henkilöt ja potilas eivät tiedä, onko annettu hoito vaikuttavaksi oletettua vai pelkkää lumehoitoa (11,12).

Asetelma on nerokas: siinä voidaan erotella hoidon biologisen ytimen muodostama vaikutus, kuten lääkemolekyylin vaikutus, siitä vaikuttavuudesta, jossa hoitavat henkilöt ja potilas ovat tietoisia annetusta hoidosta ja jossa biologiseen vaikutukseen yhdistyy lumevaikutus.

Biologisen hoidon vaikuttavuus arjessa

Arjessa biologisen vaikutuksen lisäksi potilas saa lumevaikutuksen. Jotta tämä arjen vaikuttavuus voitaisiin määrittää, tarvitaan avoimia satunnaistettuja kontrolloituja kokeita, joissa sekä hoitavat henkilöt että potilaat tietävät, saako potilas vaikuttavan hoidon (13). Interventioryhmässä potilaat saavat näin ollen sekä biologisen vaikutuksen että lumevaikutuksen ja vertailuryhmässä potilaat jäävät niistä paitsi (kuvio 3B).

Muiden interventioiden vaikuttavuus

Entä jos arvioidaan sellaisen intervention vaikuttavuutta, jossa ei ole yhtä eroteltavissa olevaa biologista elementtiä? Esimerkiksi kuntoutusinterventioissa ei biologista vaikutusta ole eroteltavissa, vaan vaikuttavuus koostuu useiden toimien yhteisvaikutuksesta (kuvio 3C). Kun vaikuttavuus syntyy useista interventioista, ei potilaiden tai asiakkaiden ja hoitavien henkilöiden sokkouttamisessa ole mieltä eikä sokkouttamisen puutetta tule kategorisesti pitää tutkimuksen luotettavuutta heikentävänä tekijänä (10,14).

Hoitotapahtuman kokonaisvaikuttavuus

Hoitotapahtuman kokonaisvaikuttavuus jää useimmiten satunnaistetun kontrolloidun kokeen ulottumattomiin, koska kokeet eivät tavoita vuorovaikutustilanteeseen liittyvää potilaan saaman tiedon ja ohjeiden, tuen sekä toimintakyvyn edistämisen vaikuttavuutta (kuvio 3) (15). Hoitotapahtuman kokonaisvaikuttavuuden arviointi edellyttäisi potilaiden arpomista ammattilaisen kohtaamiseen tai jäämistä sitä paitsi. Mikäli tila vaatii vastaanottokäynnin, ei ole eettisesti hyväksyttävää satunnaistaa osaa potilaista hoidon ulkopuolelle. Jos taas potilaan tila ei edellytä vastaanottokäyntiä, ei vaikuttavuuden selvittämisen tarvekaan voi olla suuri.

Hoitoketjun vaikuttavuus

Hoito- tai palveluketjujen vaikuttavuutta, turvallisuutta ja kustannusvaikuttavuutta selvitettäessä vertaiskontrolloitu tutkimus on ensisijainen menetelmä (8). Satunnaistettu kontrolloitu koe on periaatteessa mahdollinen, mutta se edellyttää ryhmäsatunnaistettua koeasetelmaa, jossa arvotaan palvelujen tuottajia noudattamaan heille kokeen määräämää hoitoketjua (16). Tulosten yleistettävyys arjen sosiaali- ja terveydenhuoltoon voi jäädä vaatimattomaksi, koska kokeella saadaan vastaus vain määriteltyjen hoito- tai palveluketjujen väliseen vertailuun. Yksinkertaisiin kysymyksenasetteluihin ryhmäsatunnaistettu kontrolloitu koe voi kuitenkin tuoda selkeitä vastauksia (17).

Vertaisten välinen vaikuttavuus

Vertaisilla tarkoitetaan yksiköitä, joissa avun ja hoidon kohteena on samanlaisia potilaita tai asiakkaita. Samankaltaisia potilas (asiakas) ryhmiä hoitavien palveluntarjoajien keskinäisellä vertaiskehittämisellä edistetään hyvää potilaiden hoitoa. Tässä tilanteessa vertaiskontrolloitu tutkimus on ainoa käytettävissä oleva tutkimus- ja arviointimenetelmä vertaisten antamien hoitojen keskinäisen vaikuttavuuden, turvallisuuden ja kustannusvaikuttavuuden selvittämiseen (8,18).

Sote-uudistuksessa hyvinvointialueiden vastuulle tulee laadukas sosiaali- ja terveydenhuolto. Vaikuttavuuden arviointi edellyttää rekistereihin pohjautuvaa tietoa potilaista tai asiakkaista, heidän auttamisekseen tehdyistä toimenpiteistä ja tuloksista. Näitä tietoja on saatavissa laaturekistereistä tai ekosysteemipohjaisista järjestelmistä (19,20).

Aiempaa mittavampi panostus kansallisin laaturekistereihin on juuri nyt ensiarvoisen tärkeää, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta, turvallisuutta ja kustannusvaikuttavuutta voidaan arvioida. Laaturekistereitä voidaan käyttää myös laajojen väestöryhmien hyvinvointia edistettäessä, esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä.

Sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän vaikuttavuus

Järjestelmien vaikuttavuuden tutkimuksessa arvioidaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmien ja kansanterveystyön potilaille ja väestölle tuottamaa vaikuttavuutta, turvallisuutta ja kustannusvaikuttavuutta (21,22,23). Järjestelmät tuottavat vaikuttavuutta välillisesti: hyvin organisoidut hoito- ja palveluketjut tuottavat enemmän vaikuttavuutta kuin heikosti organisoidut.

On kuitenkin huomattava, että nämä tavoitteet ovat riippuvaisia hoidon ja palvelun saatavuudesta ja saavutettavuudesta, ammattilaisten laadukkaasta työstä ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta. Näiden edellytysten arvioiminen ja mittaaminen on yhtä tärkeää kuin tulosten arviointi. Muutoin hoitoyksikön voidaan arvioida suoriutuvan huonosti, vaikka se tosiasiassa hoitaa laadukkaasti kaikkein vaikeimpia potilaita.

Järjestelmätason vaikuttavuutta ei ole mahdollista tutkia muutoin kuin erikseen kussakin potilas- tai asiakasryhmässä. Se edellyttää kohderyhmän, interventioiden ja luotettavien tulosmittarien määrittämistä. Järjestelmien parantuminen, esimerkiksi myönteinen kulttuuri ja hyvä työilmapiiri, todennäköisesti edistää sekä henkilöstön että potilaiden ja asiakkaiden terveyttä ja hyvinvointia, mutta vaikuttavuus, turvallisuus ja kustannusvaikuttavuus on aina osoitettava potilas- tai asiakasryhmäkohtaisesti interventiot määritellen ja riittävän monipuolisin tulosmittarein.

Lue myös

Sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmään kohdistuvan intervention vaikuttavuutta voidaan tutkia parhaiten vertaiskontrolloiduilla tutkimuksilla (21,24,25). Vaihtoehtona ovat ryhmäsatunnaistetut kontrolloidut kokeet (cluster-RCT), joissa hoitoyksiköitä arvotaan interventio- ja vertailuryhmään. Interventioryhmässä toteutetaan organisatorisia muutoksia ja vertailuryhmässä toisenlaisia muutoksia tai jatketaan aiemmalla organisaatiorakenteella (16,26). Ryhmäsatunnaistetut tutkimukset vaativat huomattavia voimavaroja, kokeen toteutettavuus on haasteellista, ja tutkimuksen päätuloksina ovat järjestelmässä tapahtuneet muutokset ja vasta toissijaisesti potilaiden tai asiakkaiden saama vaikuttavuus.

Arjen olosuhteissa potilaiden kirjo on useimmiten laajempi kuin satunnaistetuissa kontrolloiduissa kokeissa, hoitoja antavat henkilöt ovat kokeneita ja osaavia ja lisäksi osa vaikuttamattomuutta osoittavista kokeista jätetään julkaisematta. Satunnaistettujen kokeiden onkin arvioitu osoittavan jopa hoidon parasta kulloinkin saavutettavissa olevaa vaikuttavuutta (27,28).

Kokeellisen vaikuttavuuden ja arkivaikuttavuuden erojen pätevä tutkiminen ja satunnaistettujen kokeiden sovellettavuuden arviointi edellyttävät kuitenkin satunnaistettujen kokeiden vertailua vertaiskontrolloituja tutkimuksia hyödyntäviin laaturekistereihin. Potilaiden ja interventioiden ominaisuuksien sekä tulosmittarien dokumentaation tulee olla samankaltaista laaturekistereissä ja satunnaistetuissa kokeissa (29).

Vuorovaikutus vaikuttavuustutkimuksen kohteena

Terveydenhuollon arvo (vaikuttava, turvallinen ja kustannusvaikuttava hoito) luodaan terveydenhuollon henkilöstön ja potilaiden välisessä vuorovaikutuksessa, jossa otetaan potilaan ympäristö ja sosiaaliset tekijät huomioon (15). Vuorovaikutuksessa potilaat ovat aktiivisia toimijoita, jotka osallistuvat itselleen tulevan arvon luomiseen ja joiden arvot ja arvostukset vaikuttavat päätöksentekoon. Koska vuorovaikutuksen merkitys vaikuttavuudelle on aina sidoksissa kontekstiin, tarvitaan sen arvioinnissa vertaiskontrolloituja kokeita.

Lääketieteellinen diagnostiikka ja sen pohjalta tapahtuva hoidon valinta sekä hoitavan henkilön ja potilaan välinen keskustelu sairauden luonteesta, ennusteesta ja potilaan omahoidosta ovat jo sinällään potilaan ennusteeseen vaikuttavia interventioita (kuvio 4). Potilaan osaaminen ja mahdollisuus saada tietoa myös muualta voivat edistää vaikuttavuutta (30). Toiseksi vaikuttavuutta lisää hoitavan henkilön potilaalleen antama henkinen tuki; esimerkiksi elintapamuutokset eivät onnistu, ellei henkilö usko niihin kykenevänsä. Kolmanneksi potilaan toimintakyvyn, työkyvyn ja itsenäisen elämän edistäminen on jo sinällään vaikuttavuutta. Nämä kolme elementtiä tuottavat vaikuttavuutta myös sosiaalihuollossa. Neljäntenä, usein keskeisenä, vaikuttavuuden keinona tulee biolääketieteellinen hoito, esimerkiksi lääkehoito ja tähän liittyvän lumevaikutus. Myös biologisen hoidon vaikuttavuutta edistää potilaan ja hoitavan henkilön välinen onnistunut vuorovaikutus.

Laaturekisterien avulla saadaan tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon suoriutumisesta, ja vertaiskehittämisellä vaikuttavuutta voidaan jatkuvasti parantaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuus on luonteeltaan kumulatiivista ja perustuu toistuviin vuorovaikutustilanteisiin (31). Esimerkiksi akuutin sydäninfarktin akuuttihoidon monet päätöksentekotilanteet jatkuvat kotiutumisen jälkeisinä kuntoutustoimenpiteinä. Kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmät tuovat oman panoksensa potilaan hoitoon. Kumulatiivisen vaikuttavuuden arviointi tapahtuu vertaiskontrolloitujen tutkimusten menetelmiä soveltamalla. Laaturekisterit ovat näissä arvioinneissa välttämättömiä.

Kirjoittaja

Antti Malmivaara LKT, professori Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsingin yliopisto


Sidonnaisuudet

Antti Malmivaara: Luottamustoimet: Cochrane Rehabilitation, Advisory Committee; Cochrane Back and Neck Review Group, Editorial Board; European Academy of Rehabilitation Medicine; Sairaala Orton, tieteellisen yksikön johtoryhmä; STM, Palveluvalikoimaneuvoston Tules-jaos.


Kirjallisuutta
1
Schulz KF, Altman DG, Moher D, CONSORT Group. CONSORT 2010 statement: updated guidelines for reporting parallel group randomized trials. Ann Intern Med 2010;152(11):726–32.
2
Miettinen OS, Steurer J, Hofman A. Clinical research transformed. Cham, Switzerland: Springer 2019.
3
Porter ME. A strategy for health care reform--toward a value-based system. N Engl J Med 2009;361(2):109–12.
4
Sackett D. Evidence-based medicine. Lancet 1995;346:1171.
5
Malmivaara A. Real-effectiveness medicine-pursuing the best effectiveness in the ordinary care of patients. Ann Med 2013;45(2):103–6.
6
Vandenbroucke JP. When are observational studies as credible as randomised trials? Lancet 2004;363:1728–31.
7
Malmivaara A. Assessing validity of observational intervention studies - the Benchmarking Controlled Trials. Ann Med 2016;48:440–3.
8
Malmivaara A. Clinical Impact Research - how to choose experimental or observational intervention study? Ann Med 2016;48:492–5.
9
Husereau D, Drummond M, Augustovski F ym. Consolidated Health Economic Evaluation Reporting Standards 2022 (CHEERS 2022) statement: updated reporting guidance for health economic evaluations. BMJ 2022;376:e067975-067975.
10
Malmivaara A. Pure intervention effect or effect in routine health care - blinded or non-blinded randomized controlled trial. BMC Med Res Methodol 2018;18(1):91-z.
11
Sihvonen R, Paavola M, Malmivaara A ym. Arthroscopic partial meniscectomy versus sham surgery for a degenerative meniscal tear. N Engl J Med 2013;369:2515–24.
12
Lewis G, Marston L, Duffy L ym. Maintenance or discontinuation of antidepressants in primary care. N Engl J Med 2021;385:1257–67.
13
Martins SO, Mont'Alverne F, Rebello LC ym. Thrombectomy for stroke in the public health care system of Brazil. N Engl J Med 2020;382:2316–26.
14
Villareal DT, Aguirre L, Gurney AB ym. Aerobic or resistance exercise, or both, in dieting obese older adults. N Engl J Med 2017;376:1943–55.
15
Malmivaara A. Assessing the effectiveness of rehabilitation and optimizing effectiveness in routine clinical work. J Rehabil Med 2018;50(10):849–51.
16
Campbell MK, Piaggio G, Elbourne DR, Altman DG, CONSORT Group. Consort 2010 statement: extension to cluster randomised trials. BMJ 2012;345:e5661.
17
Radley A, de Bruin M, Inglis SK ym. Clinical effectiveness of pharmacist-led versus conventionally delivered antiviral treatment for hepatitis C virus in patients receiving opioid substitution therapy: a pragmatic, cluster-randomised trial. Lancet Gastroenterol Hepatol 2020;5(9):809–18.
18
Gao G, Wu X, Feng J ym. Clinical characteristics and outcomes in patients with traumatic brain injury in China: a prospective, multicentre, longitudinal, observational study. Lancet Neurol 2020;19(8):670–7.
19
Keinänen M, Brummer-Korvenkontio H, Eskola M ym. Terveydenhuollon kansalliset laaturekisteripilotit loppusuoralla. Suom Lääkäril 2020;75:2788–79.
20
Tuulonen A, Kataja M, Aaltonen V ym. A comprehensive model for measuring real-life cost-effectiveness in eyecare: automation in care and evaluation of system (aces-rwm™). Acta Ophthalmol 2022;100(3):e833-e840. doi: 10.1111/aos.14959
21
Malmivaara A. System impact research - increasing public health and health care system performance. Ann Med 2016;48(4):211–5.
22
Papanicolas I, Smith PC. Health system performance comparison. An agenda for policy, information and research. Kirjassa: Papanicolas I, Smith PC, toim. International comparisons of health systems, 1. painos. England: Open University Press. McGraw-Hill Education 2013:75–112.
23
Xian Y, Holloway RG, Chan PS ym. Association between stroke center hospitalization for acute ischemic stroke and mortality. JAMA 2011;305(4):373–80.
24
Sutton M, Nikolova S, Boaden R, Lester H, McDonald R, Roland M. Reduced mortality with hospital pay for performance in England. N Engl J Med 2012;367:1821–8.
25
Wallace DJ, Angus DC, Barnato AE, Kramer AA, Kahn JM. Nighttime intensivist staffing and mortality among critically ill patients. N Engl J Med 2012;366:2093–101.
26
Kruis AL, Boland MR, Assendelft WJ ym. Effectiveness of integrated disease management for primary care chronic obstructive pulmonary disease patients: results of cluster randomised trial. BMJ 2014;349:g5392.
27
Ioannidis JP. Why most discovered true associations are inflated. Epidemiology 2008;19(5):640–8.
28
Bagg MK, O'Hagan E, Zahara P ym. Systematic reviews that include only published data may overestimate the effectiveness of analgesic medicines for low back pain: a systematic review and meta-analysis. J Clin Epidemiol 2020;124:149–59.
29
Malmivaara A. Applicability of evidence from randomized controlled trials and systematic reviews to clinical practice: A conceptual review. J Rehabil Med 2021;53(6):2800. doi: 10.2340/16501977-2843
30
Mustajoki M. Language matters: a study about language communication with bilingual Swedish speakers in Finnish healthcare. Helsingin yliopisto, väitöskirja 2020. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-6278-6
31
Malmivaara A. Assessing the effectiveness of rehabilitation and optimizing effectiveness in routine clinical work. J Rehabil Med 2018;50(10):849–51.

English summary

How should effectiveness of health and social care be studied

Studying effectiveness requires baseline comparability of groups receiving different treatments. Comparability is achieved either by randomizing patients or by observing similar patients treated by similar units. In most cases, a randomized controlled trial (RCT) is the best method for assessing the effectiveness of a single intervention; the suggested term here is ‘experimental effectiveness’. When the aim is to assess the effectiveness solely of the component (drug molecule, surgery or electromagnetic/mechanical energy) of an intervention, a double blinded randomized controlled trial is the only feasible study design. When the question is the effectiveness of the biological component of an intervention in the clinical situation the only study option is an open RCT, where patients and treating personnel know which treatment each patient receives. In this case, the placebo effect consequently adds to the sole biological effect of an intervention. When the intervention includes several components, as in rehabilitation, for example, only open RCTs are feasible. The benchmarking controlled trial (BCT) is a new method which covers all observational effectiveness studies. The term benchmarking relates to the core element of this study design: there must always be a benchmarking situation at baseline. The suggested term here is ‘real-world effectiveness’. The BCT is usually the best method for assessing effectiveness of treatment chains and characteristics of health care systems. However, reasons related to ethics, study question and feasibility may render BCTs feasible and sometimes even the only option for assessing effectiveness of a single intervention. Assessment of effectiveness of the patient encounter (patient information and advice, support, and enhancement of functioning) is usually beyond the scope of RCTs, as it is not ethical to randomize patients into control groups left without any health care contact. However, benchmarking controlled trials may be feasible for assessment of the effectiveness of these essentials.

Antti Malmivaara

Professor, M.D., Ph.D.

Finnish Institute for Health and Welfare

University of Helsinki

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030