Hodgkinin lymfooman bulkkikasvaimen sädehoidosta voi luopua hoitovasteen ollessa hyvä
Hodgkinin lymfooma esiintyy usein pallean yläpuolisissa imusolmukkeissa. Osalla potilaista imusolmukemassa on niin suuri, että puhutaan ns. bulkkikasvaimesta (läpimitta yli 10 cm tai vähintään kolmasosa rintakehän läpimitasta). Näyttää siltä, että bulkkikasvaimen sädehoidon voisi jättää pois, jos potilas saa kahden ABVD-solunsalpaajahoidon (doksorubisiini, bleomysiini, vinblastiini ja dakarbatsiini) jälkeen täydellisen vasteen PET-tutkimuksen perusteella.
Tutkimuksessa oli mukana 94 Hodgkinin lymfoomaan sairastunutta potilasta, joiden mediaani-ikä oli 30 vuotta ja joilla kaikilla oli todettu bulkkikasvain ja levinneisyysaste I-II. Kaikkien hoito aloitettiin ABVD-hoidolla. Kahden kuurin jälkeen tehtiin PET-kuvaus. Jos löydös siinä oli negatiivinen, potilas sai neljä ABVD-kuuria lisää, yhteensä siis kuusi. Jos löydös oli positiivinen (Deauville 4–5), potilaalle annettiin neljä sykliä eskaloitua BEACOPP-hoitoa (bleomysiini, etoposidi, doksorubisiini, syklofosfamidi, vinkristiini, prokarbatsiini ja prednisoni) sekä bulkkikasvaimen sädehoito annokseen 30 Gy.
Suurin osa sai täydellisen metabolisen hoitovasteen kahden ABVD-syklin jälkeen (78 %). PET-löydös oli positiivinen 21 potilaalla (22 %). Kolmen vuoden taudittoman elinajan saavutti negatiivisen PET-löydöksen ryhmästä 93 % positiivisen löydöksen ryhmästä 90 %; ja kaikkiaan elossa oli tuolloin 99 % ja 94 % potilaista (p = 0,04).
Tutkimusaineisto oli pieni, mutta tulos viittaa siihen, että bulkkikasvaimen sädehoidon voisi jättää turvallisesti antamatta, jos kahden kuurin jälkeen tehty PET on selvästi metabolisesti inaktiivinen (Deauville 1–3).
Nuorilla potilailla sädehoidon pitkäaikaishaitat ovat merkittävä ongelma. Sen takia on tärkeää huolella selvittää, milloin hoito on välttämätöntä antaa.
LaCasce A, Dockter T, Ruppert A ym. Positron emission tomography-adapted therapy in bulky stage I/II classic Hodgkin lymphoma: CALGB 50801 (Alliance). J Clin Oncol, verkossa ensin 21.10.2022. doi: 10.1200/JCO.22. 00947