Lehti 40: Lääke­tieteen maailma­sta 40/2018 vsk 73 s. 2265

”Onko lennolla lääkäriä?”

Hannu Paajanen
Kansikuva

Moni kollega lienee miettinyt, uskaltaako nousta istuimelta, kun lentokoneessa kuulutetaan lääkäriä. Kesäisessä JAMAssa julkaistiin aiheesta paljon huomiota saanut kirjoitus. Pitkillä lennoilla matkustajan sairauskohtaus on aina vakava tilanne. Lentoyhtiöillä on toki satelliittiyhteys päivystävään ilmailulääkäriin ja koneessa on ensiapulaukku. Miehistöllä voi myös olla ensiapukoulutusta, mutta esimerkiksi laskimokanyylin laitto ei onnistu ilman apua. Mitä matkustamossa oleva lääkäri sitten voi tehdä?

Akuuttilääketieteeseen erikoistuva Rachel Zang ohjeistaa ottamaan käsimatkatavaroihin ainakin pahoinvointilääkettä (esim. ondansetroni), koska yleisin ensiavun tarve yläilmoissa on kanssamatkustajan oksentelu eikä lentokoneen ensiapulaukussa yleensä ole antiemeettejä. Astman ja keuhkoahtauman oireet voivat pahentua lentokoneessa, koska happisaturaatio pienenee ja hengitysilma on kuivaa. Tajuttomuuskohtauksia on jopa 30–40 % hätätilanteista, 10–12 %:lla on hengenahdistusta, rintakipukohtaus harvemmin. Oireiden syynä on useimmiten paineenvaihtelu korkealla lennettäessä ja veren happisaturaation muutokset. Tropiikista palaavilla voi olla myös nestehukkaa, jota oksentelu pahentaa.

Lue myös

Matkustamossa olevan lääkärin tulisi tutkia potilaan yleistila ja selvittää taustasairaudet. Tajuttomuuden tavalliset syyt tulee kerrata mielessään. Lentokoneen ensiapulaukun sisältöön on myös syytä perehtyä. Usein potilaalta tai kanssamatkustajalta löytyy tarvittava lääke (esim. astmapiippu), kun sitä muistaa kysyä ja kuuluttaa. Rintakipua voi hoitaa tilanteen mukaan nitrolla tai protonipumpun estäjillä. Nesteytyksen suoneen voi aloittaa koneessa, mutta valitettavan usein koneen ensiapulaukussa on vain yksi tai kaksi 500 ml:n nestepakkausta.

Sairauskohtauksista joutuu usein neuvottelemaan lentoyhtiön lääkärin kanssa puhelin- tai videoyhteyden välityksellä. Joskus on myös harkittava koneen kapteenin kanssa hätälaskeutumista lähinnä olevalle kentälle. Useimmissa maissa (myös USA) lentokoneessa matkustajana oleva lääkäri ei joudu syytteeseen hoitovirheestä, jos sellainen myöhemmin todetaan. Kaikki apu on arvokasta ja tärkeää. Tärkeintä on, että miettii toimintamallin valmiiksi, kun lääkäriä kuulutetaan paikalle.

Voelker R. “Is there a doctor on the plane?" JAMA 2018;320:221–3.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030