Tutkimusnäyttö muutti kiertäjäkalvosinoireyhtymän hoidon
”On lohdullista, että tutkimustyö johtaa vaikuttamattomien toimenpiteiden karsiutumiseen”, sanoo Tuomas Lähdeoja.
Jos potilaalla on olkalisäkkeen alainen kiputila, mutta kiertäjäkalvosin on ehjä, ei leikkaushoidosta ole hyötyä – ei, vaikka näitä leikkauksia on takavuosina tehty paljon.
Jos taas potilaalla on epävakaa olkapää, hänet kannattaa lähettää ortopedin puheille. Nuorilla miehillä jo ensimmäisen sijoiltaanmenon jälkeen leikkaushoito on joskus hyvä vaihtoehto. Jos olkapää käy toistuvasti sijoiltaan, on kirurgiaa syytä harkita potilaan kanssa keskustellen.
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tuomas Lähdeoja selvitti väitöstutkimuksessaan, mitä näyttöön perustuvaa tietoa on olemassa kahden yleisimmän olkapääongelman hoidosta.
Olkapään ensimmäisen sijoiltaanmenon jälkeisen nivelsidevamman korjaaminen leikkauksella vähentää uusien sijoiltaanmenojen riskiä. Tutkimusnäyttö on kohtalaisen varmaa.
Siitä, kuinka hyödyllistä on toistuvasti sijoiltaan menevän olkapään leikkaushoito, tiedetään vähän. Erilaisia leikkaustekniikoita vertailevien tutkimusten perusteella voidaan kuitenkin päätellä, että olkapää näyttää pysyvän paikoillaan leikkauksen jälkeen.
Akromioplastia on turha
Kolme väitöskirjan osatöistä käsittelee BMJ:n hoitosuosituskokonaisuutta (BMJ Rapid Recommendation), joka koskee olkalisäkkeen alaisen kivun hoitoa. Lähdeoja oli BMJ:n hoitosuositusartikkelin toinen kirjoittaja.
– Suositus on, ettei ketään leikata. Olkapään avarrusleikkaus eli akromioplastia ei vaikuta taudin ennusteeseen, vaan se paranee erinomaisesti ilman leikkausta. Asiaa on tutkittu paljon ja tutkimusnäytön laatu on hyvää, Lähdeoja sanoo.
Akromioplastioiden määrä on Suomessa vähentynyt voimakkaasti. Vuonna 2010 niitä tehtiin 8500, mutta viime vuonna vain 500.
– On lohdullista, että tutkimustyö johtaa käytännön muutoksiin ja vaikuttamattomat toimenpiteet karsiutuvat pois.
Tuomas Lähdeoja
Evidence synthesis in orthopaedics - Guiding clinical practice in shoulder surgery
19.1.2024 Helsingin yliopisto
Ohjaajat Mika Paavola, Simo Taimela ja Clare Ardern, vastaväittäjä Andrew Carr
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-9093-2