Uutiset

Cochrane peruuttaa kroonista väsymysoireyhtymää koskevan katsauksen

Katsauksen laatinutta työryhmää johtanut tutkija vastustaa päätöstä.

Pertti Saloheimo
Kuvituskuva 1

Cochrane on päättänyt tilapäisesti peruuttaa kroonisen väsymysoireyhtymän hoitoa koskevan katsauksensa. Huhtikuussa 2017 julkaistun katsauksen mukaan vähitellen lisätty fyysinen harjoittelu (graded exercise therapy, GET) saattaa lievittää väsymysoireyhtymän oireita, eikä ole näyttöä siitä, että se pahentaisi oireita.

Monien kroonista väsymysoireyhtymää potevien kokemus on toinen, ja he kokevat ohjatun fyysisen harjoittelun päinvastoin pahentavan vointiaan. Cochrane-katsausta on kritisoitu myös metodologisista ongelmista. Katsaus aiotaan nyt peruuttaa, jotta sen tekijät voisivat rauhassa vastata kritiikkiin.

Katsauksen laatinutta työryhmää johtanut Norjan kansanterveyslaitoksen tutkija Lillebeth Larun vastustaa Cochranen päätöstä. Hän on kertonut Reutersille olevansa päätöksestä erittäin huolestunut ja pettynyt ja pitää sitä suhteettoman rajuna ja huonosti perusteltuna.

Lue myös

Lontoon yliopiston neurotieteen ja filosofian professori Colin Blackmoren mukaan Cochranen tekemä päätös on huolestuttava ennakkopäätös, jossa aktivistien mielipiteet syrjäyttävät tieteellisen näytön.

Cochrane-katsaus

Reutersin juttu

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030