Uutiset

COVID-19 vastasyntyneillä

Kiinassa koronavirustartunnan raskauden aikana saaneiden äitien vauvoilla taudinkuva on ollut lievä.

Nina Kaseva
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Kiinassa on tutkittu kahdessa tutkimuksessa vastasyntyneitä, joiden äideillä oli todettu COVID-19 raskauden aikana. Kaikki sairastuneet vastasyntyneet toipuivat ja heidän taudinkuvansa oli lievä.

Wuhanin lastensairaala raportoi 33 vastasyntyneestä, joiden äideillä oli COVID-19. Ainoastaan 3 vastasyntyneelle kehittyi tauti. Kaikki syntyivät sektiolla, 2 täysiaikaisena ja 1 keskosena, ja kaikilla todettiin keuhkokuvasta varmistettu pneumonia.

Molemmat täysiaikaisina syntyneet olivat letargisia ja kuumeilivat, lisäksi toinen heistä oksenteli. Keskosena syntynyt oli vakavimmin sairas ja hänellä ilmeni keskosuuteen liittyviä pulmia (asfyksia, RDS ja sepsis), jotka saattoivat selittää oireilua. Hän toipui noninvasiivisen ventilaatiotuen, kofeiinin ja antibioottihoidon jälkeen.

Kahdella vauvoista ilmeni leukosytoosia, toisella lisäksi lymfopeniaa ja toisella trombosytopeniaa; kolmannen verikokeissa ei todettu poikkeavaa. Näytteet nenänielusta ja peräaukosta olivat SARS-CoV-2-positiivisia päivinä 2 ja 4 ja negatiivisia päivänä 6 tai 7.

Toisessa tutkimuksessa mitattiin vasta-aineita COVID-19-taudin raskauden aikana lieväoireisina sairastaneista 6 äidistä ja heidän vauvoistaan. Vauvat syntyivät hyväkuntoisina sektiolla ja heidät eristettiin välittömästi syntymän jälkeen äideistä.

Lue myös

Kaikkien vastasyntyneiden nielu- ja verinäytteet olivat RT-PCR-tutkimuksessa negatiiviset. IgG-luokan vasta-aineita SARS-CoV-2:lle todettiin 5 vastasyntyneellä ja IgM-luokan vasta-aineita 2:lla. IgG-vasta-aineet läpäisevät istukan toisen trimesterin loppuvaiheesta alkaen, kun taas suurempia IgM-vasta-aineita ei yleensä pääse läpi. Seerumin inflammatorisen sytokiinin IL-6 taso oli koholla kaikilla. Huolimatta poikkeavista verikoelöydöksistä vastasyntyneet ovat pysyneet täysin oireettomina.

Kirjoittajat

Nina Kaseva

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030