Ennenaikainen adrenarke ei vaikuta merkittävästi tyttöjen aikuispituuteen
Ennenaikaisen adrenarken läpikäyneet suomalaiset tytöt tulevat aikaisemmin murrosikään.
Ennenaikaisen adrenarken tyypilliset piirteet vaimenevat tytöillä aikuisikään mennessä. Ennenaikaisen adrenarken läpikäyneet tytöt ovat vielä murrosiässä ikätovereitaan pidempiä ja painavampia, ja murrosiän kehitys alkaa heillä aikaisemmin kuin ikätovereilla. Tästä huolimatta he saavuttavat normaalin aikuispituuden eikä heidän painoindeksinsä 18 vuoden iässä poikkea merkittävästi muista. Samaan tapaan lisämunuaiskuoren miessukupuolihormonien ja kasvutekijä IGF-1:n eritys vaimenevat ikätoverien tasolle 18 vuoden ikään mennessä. Nämä havainnot teki LL Jani Liimatta väitöstutkimuksessaan.
Liimatta toteaa, että kyselyn perusteella elämänlaatu 12 vuoden iässä oli ennenaikaisen adrenarken läpikäyneillä yhtä hyvä kuin ikätovereilla.
Ennenaikaisessa adrenarkessa havaittavat hormonivaikutukset syntyvät vasta, kun lisämunuaiskuoren erittämät heikot mieshormonit muuntuvat vahvemmiksi mieshormoneiksi kohdesoluissa.
Erityistutkimuksia tai –seurantaa ei usein tarvita
Adrenarkea pidetään ennenaikaisena, jos muutokset ilmaantuvat tytölle ennen kahdeksan tai pojalle ennen yhdeksän vuoden ikää.
Ennenaikainen adrenarke on melko tavallinen. Se todetaan noin yhdeksällä prosentilla suomalaisista tytöistä. Epäily ennenaikaisesta adrenarkesta johtaa helposti erikoissairaanhoidon tutkimuksiin, sillä sen toteamiseksi muut mahdolliset hormonivaikutusten syyt pitää luotettavasti poissulkea.
– Suomalaisessa väestössä ennenaikaisen adrenarken ennuste vaikuttaa hyvältä ja tyttö, jolla todetaan ennenaikaisen adrenarken tyypillinen ilmiasu, ei useinkaan tarvitse erityistutkimuksia tai -seurantaa, Liimatta kertoo.
Liimatan väitöstutkimuksessa selvitettiin ennenaikaisen adrenarken pitkäaikaisvaikutuksia sekä miessukupuolihormonien bioaktiivisuutta ennenaikaisessa adrenarkessa.
Tutkimukseen osallistui Pohjois-Savosta 172 lasta, joista 73:lla oli todettu ennenaikainen adrenarke ja 99 toimi verrokkeina. Lapset tulivat tutkimukseen vuosina 2003–2006 ja heidät kutsuttiin seurantakäynneille 12- ja 18-vuotiaina. Lisäksi 18-vuotisseurantaan kutsuttiin kaikki ennenaikaisen adrenarken vuoksi KYS:ssä 2000–2008 tutkitut tytöt.
LL Jani Liimatan väitöskirja Premature adrenarche: androgen bioactivity, natural course, and long-term outcome tarkastetaan 16.11.2018 Itä-Suomen yliopistossa.
Kuva: Panthermedia