Uutiset

Kollegan harvinainen aivosairaus

Nuori lääkäri eli huonoennusteisen harvinaisen sairautensa kanssa täyttä elämää yli kymmenen vuotta.

Suvi Sariola
Kuvituskuva 1

Gliomatosis cerebri (GC) on harvinainen pahanlaatuisen gliooman muoto, joka vaurioittaa vähintään kolmea eri aivolohkoa.

Taudin erotusdiagnostiikka on vaikeaa, ja sairaus jää usein alkuun tunnistamatta. Ennuste on huono: mediaani elinikä diagnoosin jälkeen on vain yhdeksän kuukautta.

Näin kuvaavat potilaansa sairautta häntä hoitaneet lääkärit Lääkärilehden artikkelissaan – yhdessä potilaan kanssa.

Potilas, nuori lääkäri, eli kuitenkin sairautensa kanssa täyttä elämää yli kymmenen vuotta. Sinä aikana taudinkulku ehti useaan otteeseen yllättää heidät kaikki.

– Tapaus on opettanut paljon diagnostiikasta, kollegiaalisuudesta, ihmisistä ja elämästä.

Lue myös

– Mitä tapauksesta voi oppia? Ainakin sen, että vaikkei parantavaa hoitoa olekaan tarjolla, niin lohduttomasta diagnoosista huolimatta potilas voi saada yksilöllisesti suunnitellulla hoidolla paljon hyviä vuosia. Ja että toivoa kannattaa pitää yllä, sillä pieniä ihmeitä tapahtuu.

Lähde: Penttilä E, Vanninen R, Voutilainen L, Rauramaa T, Immonen A, Kantanen A-M. Kollegan harvinainen aivosairaus. Suom Lääkäril 2018;73:2711–5.

Artikkeli julkaistaan Lääkärilehdessä 46/2018.

Kollegan harvinainen aivosairaus

Kollegan harvinainen aivosairaus

Gliomatosis cerebri (GC) on harvinainen pahanlaatuisen gliooman muoto, joka vaurioittaa vähintään kolmea eri aivolohkoa. Taudin erotusdiagnostiikka on vaikeaa, ja sairaus jää usein alkuun tunnistamatta. Ennuste on huono: mediaani elinikä diagnoosin jälkeen on vain 9 kuukautta. Kuvaamme tässä, yhdessä potilaan kanssa, miten nuori kollega eli sairautensa kanssa täyttä elämää yli kymmenen vuotta.

Elina Penttilä, Ritva Vanninen, Leena Voutilainen, Tuomas Rauramaa, Arto Immonen, Anne-Mari Kantanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030