1. Lääkärilehti
  2. Tieteessä
  3. Masennuslääkkeen seksuaalinen haittavaikutus voi jatkua käytön jälkeenkin
Uutiset

Masennuslääkkeen seksuaalinen haittavaikutus voi jatkua käytön jälkeenkin

Pitkäaikaiset seksuaalihaitat ovat harvinaisia.

Masennuslääkkeen seksuaalinen haittavaikutus voi jatkua käytön jälkeenkin Kuva 1 / 1

Masennuspotilailla seksuaalisen toiminnan häiriöt ovat tavallisia, ja lisäksi masennuslääkkeet vähentävät usein seksuaalista halua ja aiheuttavat kiihottumis- ja orgasmivaikeuksia. Lääkkeiden haitat voivat lievittyä hoidon jatkuessa ja niiden on oletettu loppuvan, kun käyttö lopetetaan. On kuitenkin myös näyttöä tapauksista, joissa seksuaalihaitta on jatkunut sen jälkeenkin, kirjoittaa professori Esa Leinonen Lääkärilehdessä.

Pitkäaikaisten seksuaalihaittojen yleisyyttä tai kestoa ei tiedetä, mutta niiden oletetaan olevan harvinaisia. Elämänlaadun heikkeneminen voi kuitenkin olla huomattava. Tavallisimpia ovat genitaalialueen tunnottomuus tai vähentynyt tuntoherkkyys, seksuaalinen haluttomuus, erektiovaikeudet ja orgasmin saamisen vaikeutuminen tai orgasminaikainen mielihyvän puute. Pisin raportoitu kesto on ollut 18 vuotta. Useimmat potilaat ovat olleet miehiä.

Tutkimusten tulkintaa ja syy-seuraussuhteen arvioimista vaikeuttaa se, että depressioon liittyvät seksuaalisen toiminnan häiriöt ovat hyvin yleisiä.

Lue myös

Eniten seksuaalisia haittavaikutuksia on selektiivisillä serotoniinin takaisinoton estäjillä (SSRI) ja selektiivisellä serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjä (SNRI) venlafaksiinilla. Suurimmalla osalla potilaista haitat eivät jatku käytön loputtua. Käytön jälkeen jatkuvien seksuaalihäiriöiden mekanismia tai niitä ennustavia tekijöitä ei tunneta.

Lähde: Leinonen E. Voiko masennuslääkkeen aiheuttama seksuaalisen toiminnan häiriö jäädä pysyväksi? Suom Lääkäril 2018;73:2939–43.

Artikkeli julkaistaan Lääkärilehdessä 49/2018.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Marianne Jansson

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona on vienyt raskaana olevia sektion vaatineeseen tehohoitoon

Kaikki tehohoitoon joutuneet odottajat ovat olleet rokottamattomia.

Ajassa
Sote-uudistus purkaa paikalliset sopimukset

Muutoksia voi tulla myös esimerkiksi palkkaan, työnkuvaan ja työaikaan.

Tieteessä
Ruokavalion kontrollointi ja syömishäiriöt yhteydessä vammariskiin naisurheilijoilla

Rajoittunut syömiskäyttäytyminen, syömishäiriö ja kuukautiskierron häiriöt olivat yleisempiä lajeissa, joissa paino tai ulkonäkö on keskeisessä asemassa.

Ajassa
Arkkiatri Risto Pelkosen lahjakeräys tuotti merkittävän summan

Lahjarahaston tuotto suunnataan nuorten tutkijoiden kliiniseen lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen tutkimustyöhön.

Tieteessä
Viruslääke paransi haimasolumallissa enterovirusten aiheuttaman kroonisen infektion

Viruslääkkeistä uusia mahdollisuuksia tyypin 1 diabeteksen hoitoon ja ehkäisyyn?

Ajassa
Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia

Ensisijainen hoito silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi.